Podobně jako u lidí je onemocnění na vzestupu i u zvířat. V roce 2016 zpracovali veterináři z americké Banfield Pet Hospital statistiku nemocí na dvou a půl milionech psů a pěti stech tisících koček. Zjistili, že počty případů rostou přímo raketově. „Cukrovka u psů se od roku 2006 zvýšila o 79,7 procenta, zatímco u koček se prevalence cukrovky za stejnou dobu zvýšila o 18,1 procenta,“ uvádí veterinář Daniel Aja.

Přestože procentuální nárůst u koček je menší, platí, že právě kočky trpí cukrovkou častěji než psi. Diabetes mellitus se dělí na dva typy. U prvního slinivka neprodukuje žádný inzulin. U druhého slinivka inzulin produkuje, ale tělo ho nedokáže využít.

S potyčkou mezi psy už se setkal téměř každý majitel psa. K té dojde snadno, psi tak dávají najevo vzájemné nesympatie, nebo jde o boj o hračku
Psi v sobě. K zastavení rvačky může pomoci i studená voda, radí odborník

Ze statistik vyplývá, že kočky trpí častěji cukrovkou II. typu, zatímco psi I. typem. Proto je u nich cukrovka většinou nevyléčitelná. U koček to může být jinak. „Pokud ještě zůstává alespoň malá část funkční slinivky, je možné, že se po úpravě stravy a počátečním dodávání inzulinu stav upraví a kočka nebude potřebovat doživotní terapii,“ říká endokrinoložka veterinární kliniky Animed Gabriela Kaiserová.

Příčiny cukrovky jsou v genetice, ale také ve vypěstované obezitě nebo nemocech, které působí proti vzniku inzulinu. Cukrovka se obvykle projeví u zvířat ve středním, nebo vyšším věku.

Důvod k eutanazii to být nemusí

Ať už zvíře onemocnění jedním nebo druhým typem, neznamená to, že už není naděje na léčbu a zvíře je nutné usmrtit. Vědci vyvinuli zvířecí inzulin, který může jeho nedostatek v těle kompenzovat.

„Zpravidla jej majitel aplikuje jednou až dvakrát denně injekčně pod kůži,“ vysvětluje veterinářka Katarína Hazuchová.

Pes u veterináře - Ilustrační fotoSpeciální zvířecí inzulin mazlíčkům s cukrovkou prodlouží život.Zdroj: Shutterstock

Jen lék ale nestačí, nezbytné je také upravit stravu. Měla by být bohatá na vlákninu, proteiny a naopak zvíře musí omezit příjem cukrů. S tím mohou pomoci speciální krmiva, na českém trhu jsou dostupné jak diabetické granule, tak konzervy. Podobně jako u lidí, je zvířecímu diabetikovi nutné zajistit dostatek pohybu a pravidelný režim.

Část majitelů péči nezvládne

Podle veterinářů se ale velká část majitelů s diagnostikou onemocnění u svého miláčka nevyrovná a volí eutanázii. „Odhaduje se, že až třicet procent koček jejich vlastníci nechají utratit. Zejména proto, že je léčba příliš nákladná,“ poznamenává Hazuchová.

Základem psí výchovy je odměna za uposlechnutí povelu. S pamlsky to ale nepřehánějte
Zlozvyky psa odnaučíte. Jde to ale pouze s vlastní disciplínou

Lidem je inzulin proplácen ze zdravotního pojištění, v případě zvířat nesou majitelé náklady sami. Kromě finančních dopadů řešíi komfort zvířete a nechtějí mu píchat injekce či ho jinak kvůli nemoci omezovat.

Pomoci by mohly vyvíjené léky v tabletách.

Příznaky nemoci:
• Zvíře hodně pije. Příjem zdravého psa se pohybuje okolo čtyřiceti až padesáti mililitrů na kilogram hmotnosti. U kočky je to mezi třiceti až čtyřiceti mililitry.
• Zvířata ztrácí hmotnost, více jedí, zároveň ale mohou zvracet.
• Onemocnění se projeví i na povaze. Jsou unavenější, bez zájmu až letargická.
• K příznakům cukrovky patří také rapidní zhoršení srsti, její mastnota.
• V některých případech se cukrovka projeví také problémy se zrakem, zákalem.

Z výzkumu:
• Vědci po celém světě se snaží zjistit, zda jsou některá plemena k cukrovce náchylnější než jiná.
• Výzkum provedli například Norové, Britové nebo Švédové.
• Vyšší výskyt nemoci se projevil u plemen australský teriér, samojed a west highland white teriér.
• Nejméně to bylo u zlatých retrieverů, německých ovčáků a německých ohařů či boxerů.