I takové příběhy mohou vyprávět zvířecí záchranáři. K podobným případům v Praze, kdy zvířata potřebují pomoci, jako k tomuto z konce května, vyjíždí Pražská zvířecí záchranka pravidelně. Teď však sama potřebuje pomoci. I na ni totiž dopadá letošní ekonomická krize.

„Jsme neziskovka s tradicí a ušlechtilým posláním, na pomoc zvířatům v nouzi jezdíme expresně na podněty nálezců bez nároku na odměnu. Ceny pohonných hmot ovšem skokově stouply, podpora od městských částí pro letošek není tak příznivá co bývala, přitom poptávka po našich službách každý rok stoupá,“ uvedla za zvířecí záchranku Kateřina Landová s tím, že loni řešili pražští zvířecí záchranáři přes 720 případů.

Lidská hloupost je v těchto dnech nejčastější příčinou přijímání nejen ptačích mláďat do záchranných stanic.
OBRAZEM: Zbytečná smrt. Sesbíraná ptáčata trpí zásahy „milovníků“ zvířat

„Rádi bychom udrželi tempo, a neomezovali provoz na úkor našich pacientů a neodmítali pomoc jejich nálezcům,“ dodala.

Záchranka shání sponzory a dary na provoz pohotovostního vozu. „Pokud jste z firmy, co má možnost darovat, zamlouval by se jí náš záměr a případná propagace skrz náš projekt, rádi se spojíme, sejdeme. Pokud máte třeba jen kontakty na člověka na takové pozici a je možné nám jej předat či otevřít nějaké dveře, budeme vděční za zprostředkování,“ stojí na webu zvirevnouzi.cz.

Jak pomoci
Číslo účtu sbírky: 33 55 33 22/0800, variabilní symbol 1111.

Jednorázová DMS:
„DMS ZVIREVNOUZI PRAHA 90“ na telefonní číslo 87 777.

Automatická DMS:
(1x měsíčně na rok)
„DMS TRV ZVIREVNOUZI PRAHA 30“ (volit lze 30,60 nebo 90 korun)

Zrušení: „STOP ZVIREVNOUZI PRAHA“

Darovací certifikát:
Jako dárek pro blízké lze využít tuto formu prostřednictvím webových stránek https://daruj.obchudekcsop.cz a kliknutím na Zvíře v nouzi. O potvrzení daru je možné si napsat na e-mail zvirevnouzi@csop.cz.

Na oplátku sponzorovi nabízí například sdílení příběhů, jmenování na webu, polep na zásahovém autě či pozvání na vypouštění uzdraveného zvířecího pacienta zpět do přírody. Zájemci o spolupráci se mohou obracet na Kateřinu Landovou na telefonu 774 155 185 či e-mailu katka.landova@csop.cz

Pomáhá již od roku 2009

Pražská zvířecí záchranka pomáhá divokým zvířatům už od roku 2009. Nejčastějšími pacienty bývají netopýři, ale také ježci či zajíci. Do její péče se ale také dostávají zvířata v důsledku lidských chyb. Jedná se například o zbytečně odebraná mláďata pěvců či savců, kdy lidé sebrali mládě, které nepotřebovalo pomoc, dřív, než se poradili s odborníky.

Práce záchranky spočívá výhradně v odchytech divokých zvířat v nouzi, první pomoci a následném transportu do záchranné stanice nebo k veterináři. „Je časově flexibilní a dokáže na místo zásahu dorazit v relativně krátkém čase,“ řekla Deníku Landová.

Chov skotu. Ilustrační snímek
Komfort stojí peníze. Zvířata půjdou na druhou kolej, obávají se ochránci

Pražská zvířecí záchranka vyjíždí na pomoc zvířatům v Praze a Praze – západ. Lidé se na ni v případě, že naleznou zraněné zvíře, mohou obracet na telefonu 774 155 185 od pondělí do pátku od 8 do 20 hodin. V jiném případě je nutné volat centrální dispečink – 774 155 155.

Spolupráce

Spolupracující záchranné stanice:
Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy
AVES Kladno
Záchranná stanice Velký Chlumec
Záchranná stanice Huslík
Záchranná stanice Vlašim

Spolupracující speciální zařízení:
ČSOP Ochrana herpetofauny (pomoc ještěrkám a hadům)
ČSOP Nyctalus (pomoc netopýrům)
Útulek Městské policie hlavního města Prahy