Jedním z nejčastějších problémů spojených s nevhodnou stravou u psů je obezita. Nadváha zvyšuje riziko vzniku zdravotních potíží, jako jsou srdeční onemocnění, diabetes a artritida.

„Je důležité dbát na kvalitní, pestrou a vyváženou stravu s optimálním množstvím živin, aby se předešlo nadváze. Doporučuje se vybírat krmivo s vyváženým obsahem kvalitních tuků a sacharidů a s dostatečným množstvím bílkovin. Pes by se měl také pravidelně hýbat. Nestačí ho jen pasivně venčit, ale při venčení s ním běhejte, hrajte si a snažte se ho co nejvíce unavit a zabavit,“ uvedl odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

Krmení psů. Ilustrační snímek
Češi na krmivech pro své psy nešetří. Navzdory zvyšujícím se cenám

Nekvalitní strava s nedostatkem vlákniny a živin také může způsobovat průjmy, zácpu, nadýmání a další problémy s trávením. Zažívání psa například nesvědčí krmivo s obsahem obilovin nebo sóji.

Vhodná jsou naopak krmiva, která obsahují dostatek přírodních vitamínů, minerálů, vlákniny pro zdravé trávení potravy. Pokud máte podezření, že by pes mohl mít trávicí obtíže, zkuste speciální psí probiotika. Kvalitní strava by je však měla obsahovat.

Nemoci zubů jsou bolestivé

Konzumace nevhodné stravy se může podepsat také na zubech a dásních psa. Hromadí se na nich pak plak a zubní kámen, což může vést k zánětům, které jsou velmi bolestivé. Následkem toho pes může přijít o zuby. Prevencí ke zdravému chrupu je okusování, které psi navíc milují. Vhodné je proto mít doma dostatek psích hraček, které může pes žvýkat. 

Žvýkací pohyb dobře masíruje dásně a preventivně pomáhá proti zánětům. „Pejskům také z tohoto důvodu více prospívají granule. Mají tvrdou konzistenci, a tím pádem dobře masírují dásně a čistí zuby od zubního plaku. Vhodné jsou granule lisované za studena, jsou tvrdší, a tím čistí přirozeně mechanicky chrup psa. Dobré je také dávat psovi kousací pamlsky,“ doporučil Švihálek.

Pes u veterináře. Ilustrační snímek
Epilepsií mohou trpět i mazlíčci. Při správné léčbě se jí není třeba obávat

Poměrně častým problémem u psů bývají také potravinové alergie. Někteří psi na ně mohou být náchylnější, a to i v závislosti na jejich plemeni, věku a genetické predispozici. Potravinová alergie u psa pochází většinou z určité složky, která je v krmivu obsažená. Často to bývá intolerance k různým přísadám v krmivu, jako je sója, obiloviny nebo chemická dochucovadla.

„Je proto klíčové číst složení krmiva – především u podezřele levných krmiv. Ta zpravidla obsahují nezdravé konzervanty a je v nich málo kvalitních surovin,“ varoval Švihálek.

U některých psů se alergie projevují kožními problémy, jako jsou svědění, zánět kůže, vyrážky a lupénka. U jiných se může projevovat průjmem, zvracením nebo nadýmáním. Někdy alergie vedou k dýchacím potížím. 

S ledvinami choďte na kontroly

Strašákem kvůli nevhodné stravě je také nebezpečné selhání ledvin, které postihuje především starší psy. Důležité je chodit se psem na pravidelné kontroly krve, kde by se onemocnění ledvin objevilo ve svém počátku. U psů s touto nemocí je pak nejdůležitější úprava jídelníčku. Varovné signály, že má zvíře nemocné ledviny, jsou častější pití, nechuť k jídlu a únava.