Podle komise expertů jmenovaných jihoafrickou vládou existují důkazy, které prokazují příčinný vztah mezi téměř naprostým úbytkem počtu žraloků a výskytem kosatky dravé v oblasti. "Pokaždé, kdy se to stalo (výskyt kosatek), tak se počet bílých žraloků výrazně snížil," uvádí zpráva komise s tím, že obdobné případy byly zaznamenány také v Kalifornii. Zpráva také poukazuje na to, že v uplynulých letech byly na jihoafrickém pobřeží nalezeny zbytky žraloků ulovených kosatkami.

Ježek. Ilustrační snímek
Zvířata se připravují na zimu. Veverky nakrmte, ježkům můžete ustlat v listí

"Na všechny otázky ale ještě nemáme odpovědi," dodali odborníci. Ti vládě doporučili pro lepší ochranu žraloků posílit aktivity proti pytlákům a více regulovat turismus zaměřený na lov těchto obratlovců.

Lov žraloků je jednou z historických aktivit v Jižní Africe a cestovní ruch zaměřený na přítomnost žraloků generuje významné příjmy, připomíná agentura AFP. V Jižní Africe je ohroženo 14 procent druhů žraloků. Vláda proto spustila program na jejich ochranu.

Chovatelce Janě Jirmanové z Vysoké Srbské zadávili jednu ovci a další čtyři těžce poranili. Foto: Archiv LDVI
Útoky vlků stojí ročně miliony. Je to katastrofa, říkají chovatelé ovcí

Podle ochránců přírody každoročně ve světových mořích a oceánech zahyne zhruba 100 milionů žraloků. To je výrazně více, než by bylo zapotřebí pro zachování současného počtu tohoto druhu obratlovců.