V desáté městské části začne do dvou měsíců fungovat zubní pohotovost určená pouze dětem. Malí pacienti tak budou mít další místo, kam mohou s bolestí zubů mimo ordinační hodiny přijít.

Doposud se na dětský chrup specializovala pouze pohotovost ve Fakultní nemocnici Motol. Ta se ale zaměřovala hlavně na úrazy.

Rekonstukce za 11 milionů

„Příští týden se záměrem bude zabývat rada. Do třiceti dnů od podpisu by se měla ordinace otevřít. To, zda to bude už v dubnu nebo v květnu, nedokážu říct,“ sdělil místostarosta Bohumil Zoufalík. Pohotovost bude součástí takzvaného Domu zubní péče o děti a rodinu, který radnice otevřela v září minulého roku. Do tří zařízených ordinací už se přihlásilo 1600 dětských pacientů.

„Dům vznikl opravou zchátralé budovy bývalé lékařské služby první pomoci, která je zajišťována malešickou poliklinikou,“ sdělil starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský.

Na rekonstrukci objektu za jedenáct milionů korun přispělo také ministerstvo zdravotnictví. „O tom, že je potřeba, nebylo podle radních pochyb. Zubní péče u nás v republice totiž zaostává. Rozpadly se zavedené programy primární i sekundární zubní prevence, jako byly fluorizace a kolektivní školní prohlídky. Výskyt zubního kazu u dětí je proto daleko vyšší než v jiných zemích Evropské unie,“ řekl při slavnostním otevření v září místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a zároveň zastupitel Prahy 10 Boris Šťastný.

Vzor pro každé větší město

Podle prezidenta Stomatologické komory Jiřího Pekárka by si z Prahy 10 mělo vzít vzor každé větší město. „Zubařů v metropoli je nedostatek, úplně nejhorší je to však se sháněním odborníků, kteří by přijímali děti,“ doplnil. V budově už fungují poradny v oborech parodontologie, dětské praktiky a ortodoncie.

Většina rodičů záměr vítá. „Najít zubaře pro děti není lehké. Syna jsem přihlásila k zubaři, ke kterému chodím já, ale neměl s dětmi tolik zkušeností, takže jsem zubní dům určený jen dětem uvítala,“ popsala Jaroslava Mrkvitová z Vršovic.