„Ve všední den přes lávku chodí lidé do práce, v létě ji využívá velké množství sportovců a lidí, kteří míří do zoo či botanické zahrady,“ shrnul náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Patnáctého října tudy během pár desítek minut proběhly stovky běžců závodu City Cross Run včetně mě,“ upozornil včera na svém facebookovém profilu účastník závodu, novinář Jan Kálal.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.
Nehoda v Troji: kajakář uslyšel dutou ránu. Pak zjistil, že zmizel most

Záležitost vyšetřuje policie 

Proč se nedalo předejít sobotnímu neštěstí? Podle všeho odpovědní lidé zaspali a navíc selhal kontrolní mechanismus. Souhrnný materiál Technické správy komunikací (TSK) už v roce 2011 varoval, že Trojská lávka je ve špatném stavu a vydrží maximálně pět až sedm let. V podobném duchu se k lávce vyjadřuje další dokument TSK z dubna 2016, který oficiálně vzali na vědomí právě Petr Dolínek a primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Odmítám, že by magistrát něco zanedbal. Záležitost vyšetřuje policie,“ sdělil na včerejší mimořádné tiskové konferenci náměstek primátorky. Připustil, že lávka byla ve špatném stavu, především následkem povodní z roku 2002 a 2013. Stala se podle něj neopravitelnou. „V příštích letech jsme počítali s její náhradou. Pečlivě jsme ji ovšem kontrolovali,“ ujistil. Ke zřícení prý došlo náhle a bez předchozího varování. „Žádné indicie technického problému jsme nezaznamenali. Stav přemostění byl špatný, ale ne havarijní,“ vysvětlil důvody, proč nebyl už dávno zakázán vstup na Trojskou lávku, šéf TSK Petr Smolka.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.
Trojská lávka nebyla v havarijním stavu, tvrdí úřady. Ale zatékalo do ní

Systém nevyhodnotil odchylku 

Zabezpečení bylo dostatečné i podle Václava Hvízdala, ředitele firmy Pontex, která staví a udržuje mosty. „Dvakrát do roka se Trojská lávka detailně revidovala. V roce 2013 prošla náročnými zatěžkávacími zkouškami,“ vysvětlil. Zároveň ale potvrdil, že zabezpečovací opatření selhalo.

Po celé délce lávky byla dle jeho slov natažena struna, která registrovala průhyby. Čidla pak měla během dvou minut hlásit případný problém. Jenže právě dvě minuty před zborcením konstrukce prý systém nezaznamenal a nevyhodnotil žádnou odchylku, která by indikovala blížící se neštěstí. Praha je připravena zraněné odškodnit.

Zřícená Trojská lávka.
Mohl správce Trojské lávky předejít zřícení? TSK odpoví během neděle

Zničené mosty v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce