Jak popsal ředitel zahrady Miroslav Bobek, mohlo být vše jinak, Donna totiž už jednou na cestě do Čech byla. V roce 1988 se do střední Evropy jako dvouletá plavila na východoněmecké lodi z Vietnamu. Námořníci ji říkali Rossi.

„Plavidlo Naumburg ovšem zakotvilo v Rotterdamu, kde celníci Rossi a další zvířata zkonfiskovali. Rossi byla 26. července 1988 umístěna do rotterdamské zoo, kde dostala jméno Douanita, zkráceně Donna," popsal první cestu Donny do Čech Bobek. Donna přijela téměř před čtvrtstoletím do Rotterdamu v dost špatném stavu, k jejímu zabavení nizozemskými úřady ale nebyl důvod, o několik let později to potvrdil i soud. V té době ale Donna už byla začleněná do rotterdamské skupiny a transport do Ústí nad Labem, kde měla najít nový domov, by pro ni byl velmi bolestný. To, že se jí vedení zoo tehdy dokázalo vzdát, mu slouží ke cti, soudí Bobek.

Stěhování slonů začalo v rotterdamské zoo v úterý ráno a odehrávalo se v režii nizozemských chovatelů a přepravců. Scénář stěhování byl obdobný jako při nedávném pražském přesunu ze starého do nového slonince. Zvířata dostala tišící prostředky, aby se při nakládání nezranila; poté je chovatelé a přepravci přesunuli do přepravních boxů, které s pomocí jeřábu vyzvedli na speciálně upravený kamion.

Slonice pak čekal čtrnáctihodinový převoz do Prahy, kam dorazily dnes nad ránem. Přesun nováčků do slonince se odehrál hladce, v následujících dnech bude Donnu s Tonyou čekat postupné seznamování s ostatními členy pražské skupiny.

Během téměř čtyřiadvaceti let pobytu v Rotterdamu porodila Donna tři mláďata. První z nich, sameček narozený 2000, vzápětí uhynul. Samička Trong Nhi, která se narodila 13. května 2003, již v Rotterdamu dosáhla dospělosti, a 10. února 2009 narozená Tonya se nyní se svou matkou přestěhovala do Prahy.

Donna je známá tím, že zbožňuje sladké a nemá v oblibě vodu, ale především tím, že je ve skupině dominantní a své postavení si udržuje i občasnými údery do ostatních slonů. Její sebevědomí se podle chovatelů přenáší i na Tonyu, která si na ostatní dospělé slony dovoluje mnohem víc, než ostatní slůňata.

Právě Donnina dominance je podle Bobka hlavním důvodem, proč odchází z Rotterdamu. Věří, že Donna s Tonyou se s postaršími a už moudrými pražskými slonicemi Gulab a Shanti dobře sžijí.

Nový sloninec otevře Zoo Praha příští rok. Do stavby za víc než 400 milionů korun se pražští sloni přestěhovali koncem dubna. I když je pavilon zavřený, návštěvníci zahrady mohou slony vidět ve výběhu.