Plánovaný pavilon goril, který by je ochránil před velkou vodou, stále není jistý. Ohrožené však nejsou jen gorily. Nejrizikovějším místem zoologické zahrady v Praze je totiž její jižní část. Tam se ale nachází také expozice tučňáků, lachtanů, pavilon kočkovitých šelem nebo vodní svět.

Pohled do interiéru expozice od vstupu do pavilonu.
Vyústí střet o pavilon goril až v žalobu na magistrát?

Zoo dlouhodobě požaduje, aby se její protipovodňová ochrana zvýšila

Zahrada má k dispozici aktuální evakuační plán, který počítá se záchranou všech zvířat, jenž se nachází v části areálu ohroženého povodní. V tuto chvíli je ale protipovodňová ochrana zoo v Troji koncipována pouze na dvacetiletou vodu. „Skutečnost v roce 2013 však byla jiná a voda se přes hráz začala přelévat již před dosažením Q20," vzpomíná ředitel zahrady Miroslav Bobek.

I proto Zoo Praha dlouhodobě požaduje, aby se její ochrana proti povodním zvýšila na stoletou nebo aspoň padesátiletou vodu. Dřívější počítačové modely podle ředitele ukázaly, že taková ochrana zoo v Troji je možná, aniž by se zhoršila situace jak proti, tak po proudu Vltavy.

Víkend bude patřit v Zoo Praha koním Převalského.
Víkend bude v pražské zoo patřit divokým koním

„V souvislosti s vybudováním nové čističky odpadních vod na Císařském ostrově, která situaci změní, nechal Magistrát hlavního města Prahy postavit dva fyzikální modely, na kterých se budou testovat varianty řešení ochrany," tvrdí ředitel s tím, že magistrát jim zlepšení protipovodňových opatření přislíbil.

Spory s Trojou kvůli novému domovu goril

Plánovaný pavilon se měl začít stavět co nevidět. Troja se ale proti jeho stavbě ohradila. S umístěním pavilonu nesouhlasí kvůli vzácné zeleni, která se podle jejich studie na území nachází. Spory mezi Trojou a zoo vyústily až k tomu, že městská část zvažovala podání správní žaloby na magistrát. Ředitel zoo ale považuje stavbu za zásadní. „Evakuace goril je velmi složitá. Přemístit celou rodinu při velké vodě je téměř nemožné vzhledem k silným sociálním vazbám ve skupině," uvedl.

Zasedání správní žalobu nevyvrátilo 

Výsledný verdikt měl padnout na včerejším zasedání. „Shodli jsme se na tom, že i nadále nesouhlasíme s umístěním budovy, ale budeme ji akceptovat za splnění šesti podmínek. Budeme tedy dál vyjednávat. Pokud ale magistrát s námi vyjednávat nebude, možnost, že podáme správní žalobu tu i nadále je," okomentoval celou věc starosta městské části Praha- Troja Tomáš Bryknar.

Mezi podmínkami, které si Troja vymezila, je například posunutí stavby přibližně o 20 metrů, dále, že její nadmořská výška nepřesáhne 210 metrů nebo, že před otevřením pavilonu bude vybudován a zkolaudován chodník s komunikací Pod Hrachovkou až k přívozu z Troji do Podbaby. „Také chceme, aby město zaručilo, že budeme účastníci stavebního řízení, protože to nyní nejsme," dodal starosta.

Gepardice Savannah je matkou paterčat.
Zoo Praha se raduje z gepardích paterčat. Návštěvníci je uvidí v polovině srpna

Nyní se čeká na vyhotovení písemného usnesení

Ředitel zahrady Miroslav Bobek se včerejšího zasedání účastnil. Podle starosty Bryknara Bobek zmínil, že tyto podmínky se mohly vyjednávat už mnohem dříve. „Z mého pohledu se tedy pan ředitel nejeví nakloněný tomu, aby naše podmínky splnil," okomentoval Bryknar.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek se k celé věci vyjádřil pouze na svém Facebooku. Více zatím říci nechtěl. „S kolegy jsme se v podvečer zúčastnili jednání zastupitelstva MČ Praha-Troja. Snažili jsme se objasnit některé skutečnosti související s plánovanou výstavbou nového pavilonu goril. Nyní vyčkáme na vyhotovení písemného usnesení," napsal na svůj profil.