Lanová dráha patří hotelu NH Prague City a spojuje hlavní hotelovou budovu s horní budovou na vrcholu kopce Mrázovka. „Lanovku můžou bez omezení využívat hoteloví hosté, ale i veřejnost, a to bezplatně. Projet se mohou v čase od 5:30 do 23:30. Kolemjdoucí ji mohou využít například k návštěvě italské restaurace, která se nachází v horní hotelové budově,“ vysvětlila mluvčí hotelu Denisa Stanislavová.

Malá červená kabinka jezdí už od roku 1996. „Zajímavostí je, že za 20 let provozu do března 2016 vykázala 93 600 motohodin a urazila 3,4 milionu jízd s 13,6 milionem pasažérů. Celkem ujela vzdálenost 530 000 km, což odpovídá asi 13,2 cestám kolem rovníku. Lanovku postavili především kvůli hotelovým hostům, kteří by do horní budovy museli přes park Mrázovka překonat převýšení 51 metrů či ho složitě objíždět autem po tříkilometrové trase.

Vypůjčit si můžete i sumo kostým.
Sumo kostým, vrtačka či stroj na lízátka: V Půjčárně najdete opravdu vše

„Do lanovky se vejde maximálně 12 osob. Šikmý výtah, jak se kabině občas říká, svou 156 metrovou dráhu překoná za přibližně minutu a půl. Z lanovky je nádherný a ojedinělý výhled na Prahu. Zajímavé je určitě to, že lanovka je samoobslužná, nemá tedy jízdní řád a cestující ji ovládají sami pomocí tlačítka, právě jako výtah,“ doplnila mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

I když je tento červený dopravní prostředek svým kouzlem i výhledem jedinečný, Pražané o něm většinou nevědí. „Lanovku využívají především obyvatelé, kteří bydlí poblíž horní budovy. Jezdí v ní také návštěvníci sportovního areálu Mrázovka. Zpět dolů je pak možné sejít malebným parkem, který ústí do usedlosti Bertramka. Tam se nachází momentálně uzavřené muzeum Wolfganga Amadea Mozarta,“ popsala Denisa Stanislavová.

Pokud si budete chtít udělat netradiční pražskou procházku a rozhodnete se lanovku navštívit, dostanete se k ní městskou dopravou nejlépe ze zastávky Anděl či Bertramka. V hotelu budete možná chvíli tápat, jelikož je vchod do lanovky trochu schovaný. Za recepcí se stačí vydat mírně doleva a za rohem už spatříte plechové dveře, stejné jako u výtahu. Stačí zmáčknout knoflík a jízda může začít.

Psí cukrárna nabízí dorty i nejrůznější pamlsky
Káva pro páníčka, dort pro psa. Tak vypadá odpoledne v Punťově psí cukrárně