V letošní sezóně nalezli inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) problém u 56 procent odebraných vzorků zmrzlin. „Dostáváme podněty od spotřebitelů, ale převážně kontrolujeme na základě sofistikovaného systému hodnocení rizika. U nevyhovujících vzorků jsme zjistili zvýšenou přítomnost kolonií bakterií. To znamená významná zdravotní rizika pro zákazníka, který takovou potravinu zkonzumuje,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Hlavní příčinou je problematické dodržování hygieny při výrobě, nedostatečná sanitace zařízení a lajdácký výrobní postup při přípravě zmrzliny. Následky přitom můžou být nepříjemné hlavně pro děti a seniory. „V případě zvýšeného výskytu bakterií můžou nastat zdravotní obtíže jako je střevní viróza, průjem, křeče v břiše,“ vysvětluje inspektor Pavel Haas a dodává, že nejčastěji kontroluje vanilkovou zmrzlinu, následovanou čokoládovou, protože mají mléčné složky.
U točených zmrzlin je podle inspekce jednou z charakteristických příčin potíží nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje. Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.
Nedostatky zjistila kontrola také u výroby a skladování ledu do nápojů. Inspektoři v letošní sezóně zatím zkontrolovali 65 vzorků takových ledů a 49 z nich, tedy 75 %, nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Podle inspekce ale nejsou čísla směrodatná pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru podle analýzy rizika a častěji prověřuje právě ty provozovny, kde očekává nějaký problém. Kontrolou ale pravidelně prochází i bezproblémoví provozovatelé.
Průběh kontroly
V provozovnách, ve kterých probíhá prodej zmrzliny přes pult, se inspektoři legitimují ještě před odebráním vzorků. „Při kontrole by měla být nejodpovědnější osoba, která je v tu chvíli na místě. Inspektoři odeberou vzorky, zkontrolují hygienický stav provozovny a provedou stěry z povrchů, které jsou ve styku s potravinami. To vše je zaprotokolováno a inspektor odchází v okamžiku, kdy kontrolovanou osobu seznámí s průběhem. Následně inspekce transportuje vzorky do laboratoře,“ popisuje průběh akce Kopřiva.
Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.
Vyhodnocení dostane prodejna v řádu dnů. V provozovnách, kde inspektoři odeberou nevyhovující vzorky zmrzliny, ale i ledu, zakážou používání kontaminovaných zařízení. Současně nařídí provedení sanitace a následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru může majitel takového podniku znovu otevřít.