„Prosím mangovou a mátovou s limetkou,“ objednává si zmrzlinu mladá maminka v cukrárně v centru Prahy. Následně podává jeden kornout svému dítěti 
a oba se do zmrzliny s chutí pustí. Ještě před pár lety byli Pražané více konzervativní 
a dávali při výběru přednost obvyklým příchutím, jako je jahodová, vanilková nebo lesní směs. V poslední době ale cukrárny rozšiřují své nabídky a sami zákazníci se nebojí více experimentovat.

Arašídová nebo švestková zmrzlina 

Jde o trend, který je běžný i v jiných zemích Evropy, zejména pak v Itálii, kde je výroba zmrzliny doslova alchymií. V Praze tak můžete aktuálně narazit například na mraženou pochoutku 
s příchutí slaných arašídů, bazalky s olivovým olejem, mákem nebo okurkou.

Že jsou Pražané stále vybíravější a hledají něco nového, potvrdila i provozní manažerka Ovocného Světozoru Jana Kořínková.

„Snažíme se, aby zákazníkům naše nabídka nezevšednila, proto jsme pro tuto sezónu speciálně připravili švestkovou a ananasovou příchuť, mimo to nabízíme i netradiční arašídovou,“ jmenuje manažerka.

Jaké zmrzliny mají rádi čtenáři 

Do diskuze o nejlepších zmrzlinách v Praze se v minulých dnech na sociálních sítích zapojili také čtenáři Pražského deníku. I oni si oblíbili některé nezvyklé druhy. „Miluji zmrzku z PURO Gelato, nejlépe makovou,“ svěřila se Kris Bartoňová. Příchuť slaný karamel zase preferuje Pavlína Koubová.

Nově mohou lidé v hlavním městě narazit také na zmrzlinu inspirovanou osvěžujícími letními koktejly. Například v podniku Pit Stop Café v Praze 4, který se jinak především zaměřuje na toasty, připravili druhy jako mojito nebo gin s tonicem. 

Zmrzlina. Infografika. Zdroj: DENÍK

Čtěte také: Klimatizace v horku uleví, může ale přispět i k nachlazení