Když se centrum otevíralo – to bylo v roce 2004, připomněla za nemocnici Jitka Kalousová – byli zde hospitalizováni mladí lidé na prahu dospělosti. Dnes? Téměř ještě děti! Věkový průměr dosahuje 15,5 roku, upozornil primář oddělení Marian Koranda. Zpravidla jde o pacienty, kteří se do kontaktu s drogou dostali mezi dvanáctým a třináctým rokem. Ve věku, kdy si mnozí v jejich okolí většinou ani netuší, že by jim něco podobného mohlo hrozit. Rodiče, pokud si vůbec připouštějí rizika, se nanejvýš bojí, aby je nezlákalo kouření nebo si někde nečichly ke špuntu.

Za pár let se lze dostat na dno

Následky? „Když se k nám dostanou v patnácti, jsou už na drogách zcela závislé, řekl Koranda o těchto dětech. Konzumenti prý nemají obavy z injekční jehly – klidně si nechají píchnout pervitin do žíly už při prvním setkání s touto drogou – a netřesou se ani před virem HIV i dalšími onemocněními. Zhruba pětina hospitalizovaných tak trpí žloutenkou typu C…

Rozhodně přitom nepřevažují chlapci, kteří si na počátku chtěli „odvážně" zaexperimentovat, otevřít si svět nových zážitků – nebo prostě jen vyzkoušet, že zakázané ovoce nejlíp chutná. Naopak. Převažují dívky, ty představují tři čtvrtiny pacientů. Ano, 75 procent! Vztahy s dealery či vařiči pro ně představují snadnější cestu k drogám, vysvětlil Koranda.

Chybí adiktologické ambulance 

Někdo by možná mávl rukou: ano, příběhy jsou to otřesné, ale – nějaká černá obce se najde vždy. Nejde však jen o pár jedinců. Loni měli „pod Petřínem" 261 dětí hospitalizovaných – a ambulantně pomáhali ještě dalším 642 dětským pacientům, kteří jsou závislí nebo patří k pokročilým experimentátorům.

Pomoc by jich podle odborníků potřebovalo víc. Chybí však adiktologické ambulance, které by se specializovaly přímo na děti. Jednak by umožňovaly doléčování dětských pacientů, kteří již byli hospitalizováni u boromejek, jednak by se pro děti závislé na návykových látkách a jejich rodiny staly místem prvního kontaktu s odborníkem.

Odborníků je málo

Adiktologické ambulance specializující se na děti a dorost jsou v republice jen dvě. V Praze – a nově i kousek od hlavního města, když byla loni otevřena dorostová ambulance v Kladně. Přednosta Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Michal Miovský má jasno: takové ambulance by měly být dostupné v každém krajském městě. Už proto, aby nabídly odbornou podporu kolegům z terénu, kteří s dětmi užívající návykové látky intenzivně pracují.

Nemusí jít jen o sny a přání. Naznačila to náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Podle jejích slov bude podpora právě takovýchto ambulancí možná v rámci dotačního řízení, které ministerstvu vyhlásí v dubnu.