Muži vybavení sekerou a štípacími kleštěmi byli zadrženi jen krátce poté, co přeťali kabel, čímž na trati v úseku Satalice – Vysočany – Horní Počernice vyřadili z provozu návěstidla a provoz musel být omezen. K tomu, aby svou kořist odnesli do sběrny proměnit na něco peněz, už ale dotyční nedostali příležitost. Muži ve věku 28 a 38 let skončili na služebně a vyslechli obvinění z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. A tady už končí veškerá sranda; za tento trestný čin jim v případě odsouzení hrozí až šest let vězení.

Ukázalo se navíc, že podobné skutky zadržení páchali i v minulosti. V červenci ukradli 30 metrů měděných kabelů mezi Masarykovým nádražím a stanicí Libeň, přivlastnili si také metalický kabel u vysočanského nádraží. Následkem jejich řádění bylo nejen přerušení dopravy na trati, ale také 50tisícová škoda.

Prozatím oba podezřelí skončili v policejní cele – a ve středu dopoledne pak vyšetřovatel podal podnět po podání návrhu na vzetí do vazby. Za mřížemi to ostatně velmi dobře znají. Oba. Mladší z kumpánů stál před soudem už třináctkrát; naposledy se dostal z vezení předčasně díky lednové amnestii. A starší z mužů? Ten nejspíš půjde do vězení už posedmnácté! Šestnáct trestů si již odpykával.