Text nazvaný Spisovatelé pro Kliniku, který podepsali mimo jiné Ivan Binar, Tereza Brdečková, Jan Burian, Radka Denemarková, Jiří Dědeček, Jaroslav Rudiš a Jáchym Topol, ve čtvrtek novinářům poskytl další z jeho signatářů, šéfredaktor literárního obtýdeníku Tvar Adam Borzič.

„Vezmeme-li v úvahu, že to vše se kolektivu okolo Kliniky podařilo vybudovat za pouhý rok, je s podivem, že je centru ze stran různých politických subjektů či úřadů ztěžována činnost," píše se v prohlášení.

Spisovatelé poukázali na to, že Klinika na dobrovolnické úrovni pomáhá například při sběru oblečení pro uprchlíky, má centrum pro předškolní děti a centrum výuky jazyků a v jejích prostorách se pořádají výstavy, koncerty, autorská čtení a odborné diskuse.

Zásah do života mnoha lidí

„Zrušení těchto aktivit by znamenalo zásah do života nemalé skupiny lidí. Zásah, který se těžko zapomíná. Především by pak zrušení Kliniky bylo špatným znamením pro naši demokracii!" uvedli spisovatelé.

Žižkovský objekt bývalé polikliniky má centrum Klinika bezplatně zapůjčený od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Smlouva centru končí 2. března a úřad minulý týden uvedl, že ji nelze prodloužit.

Důvodem je nesouhlasné stanovisko stavebního úřadu Prahy 3, který majetkový úřad upozornil, že využívání budovy centrem je nelegální, protože objekt byl zkolaudován jako plicní zdravotnické zařízení.

Stavební úřad se kolaudací objektu ve vztahu k jeho současnému využití zabýval po stížnosti asi 60 občanů na Kliniku kvůli hluku a ohňům, uvedla ve středu radnice Prahy 3.

Sobotní protestní pochod

Kliniky se minulý týden zastal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Dopisem požádal úřad, aby nájemní smlouvu prodloužil. Část žižkovské opozice za Stranu zelených chce svolat mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 3. V sobotu 27. února odpoledne vyjde od Kliniky protestní pochod na její podporu.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. První únorovou sobotu na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

Majetkový úřad plánuje nemovitost nabídnout jiné státní instituci, a pokud žádná neprojeví zájem, vyhlásí výběrové řízení na prodej objektu. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), od záměru ale upustila.

Čtěte také: Lidé si na Kliniku stěžovali, proto bude muset budovu opustit