Část veřejnosti to vítá a označuje za přirozený rozvoj města, další skupina Pražanů se obává negativních dopadů nejen na okolní infrastrukturu, ale i na celkovou kvalitu života v okolí novostaveb. Jak před časem prohlásil místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut, „bylo by lépe vystavět tyto komplexy nikoliv v centru města, ale na jeho periferii." „Přinesou nové pracovní příležitosti, i možnost kvalitního bydlení na dobré adrese," oponují zástupci společností, jež chtějí na Žižkově, respektive na pomezí Vinohrad stavět projekty Central Plaza, Discovery Group a Crystal.

Závažným precedentem se podle místostarosty Prahy 3 Ondřeje Ruta může stát výstavba tří mega objektů na území Žižkova a pomezí Vinohrad. Domnívá se zřejmě, že mohou spustit dominový efekt výškové zástavby ve vnitřní Praze.

„Všechny tři stavby odvozují svou legitimitu od již stojících architektonických dominant. Discovery group a Central Plaza se chytají staveb telekomunikační věže O2 nebo Central Parku, Crystal šplhá do výšky na zádech Strojimportu," připomíná Rut. Dodává, že výškové domy nebo mrakodrapy se zpravidla staví jako solitérní dominanty akcentující důležitost sebe sama, v lepším případě význam daného místa. Poté se podle místostarosty Prahy 3 stávají záminkou k dorovnání výšky ostatních domů.

Pro i proti projektům

Měly by obří sklo betonové budovy raději vyrůst na periferii, jak doporučuje Rut a řada dalších Pražanů, nebo jsou developery situována na správném místě?

Zástupci společností, jež hodlají stavět jsou přesvědčeni, že právě do širšího centra města je potřeba přinést další možnost kvalitního bydlení i stovky kancelářských pracovních míst. Právě obrovské kancelářské plochy, ale i pro obchod a služby má se svými třinácti patry nabídnout nekonvenční budova Crystal na Vinohradské třídě. Přestože však investor drží stavební povolení už od roku 2008, naproti stávajícímu mrakodrapu Strojimportu je zatím jen stavební jáma.

Naproti tomu moderní nájemní bydlení s nabídkou bezmála pěti stovek bytových jednotek a dvou set padesáti ateliérů v osmnácti podlažích může začít růst mezi telekomunikační věží O2 a budovou Ministerstva vnitra v Olšanské ulici. Investor obdržel stavební povolení k první etapě výstavby na začátku letošního roku. Už před třemi lety se mu prostřednictvím studie EIA podařilo vyloučit možné negativní vlivy stavby na životní prostředí. Kritici ale trvají na tom, že stavba výrazně zasáhne do okolní infrastruktury. Předpokládá se totiž, že bytový komplex k sobě denně přitáhne zhruba patnáct stovek aut denně.

Dvakrát více nákupních ploch, než palác Flóra, čtyři kancelářské budovy o osmi až čtrnácti patrech, dva dvanáctipodlažní bytové domy a k tomu všemu hotel o sedmi patrech. To je třetí ze zmiňovaných obřích projektů multifunkční komplex Discovery Group na pomezí ulic Malešická a Želivského, respektive v severní části dnešního areálu Nákladového nádraží Žižkov.

O umístění stavby v současné době rozhoduje magistrát poté, co se proti původnímu kladnému rozhodnutí stavebního úřadu už vloni odvolala městská část Praha 3.

A co bylo důvodem odvolání? Jak připomíná místostarosta městské části Ondřej Rut na svém internetovém blogu, důvodem byla především obava z možného dopravního zatížení vyvolaného záměrem. A to zejména stavbou obchodního centra. „Podle dopravní studie bude generovat kolem třinácti tisíc jízd denně a dopravní zatížení Želivského by mohlo po započtení okolních záměrů dosáhnout sedmdesát tisíc aut denně oproti dnešním přibližně čtyřiceti tisícům," uvedl Rut. Současná dopravní infrastruktura podle něj nemůže pojmout takové objemy dopravy.

„Zejména pokud by byl obdobným způsobem zastavěný i celý brownfield a širší okolí nákladového nádraží Žižkov," dodal zástupce starostky Prahy 3 a připomněl, že stavba Discovery Group je podmíněna rekonstrukcí přilehlých částí Želivského a Malešické ulice, na které jsou již vydána územní rozhodnutí.