„Pan docent byl vynikající lékař, manažer, ředitel, především ale člověk, který díky své profesionalitě, erudici a znalostem dokázal nejenom pomoci stovkám nemocných pacientů, ale posouval celý IKEM stále na další, lepší úroveň,“ uvedl současný šéf IKEM Michal Stiborek.

Docent Jan Malý zemřel 31. srpna 2021.Docent Jan Malý zemřel 31. srpna 2021.Zdroj: IKEMOd července 2007 do září 2011 byl Malý ředitelem IKEM. Mimo jiné působil jako učitel na 3. LF UK pro obor vnitřního lékařství.

„Ačkoliv smrt je přirozenou součástí bytí každého živého organismu, nemůžu se ubránit smutku a dojetí ze ztráty kolegy, učitele a přítele, který mne doprovázel značnou část mého profesního života,“ vyznal se lékař Karel Filip.

„Na docenta Malého budu ale nejvíc vzpomínat jako na Člověka. Byl člověkem laskavým, spolehlivým a přátelským. Dostal to zřejmě do vínku od svých rodičů, významných antropologů. Honza miloval svou ženu Majdu, která se o něj s láskou pečlivě starala v jeho poslední etapě, miloval své dva syny, Jirku a Tomáška, byli mu rovněž velkou oporou. A Honza miloval kromě své rodiny a své medicíny život, miloval umění ve všech formách, mezi umělci měl hodně pacientů i přátel. Po léta pro IKEM organizoval pověstné koncerty České filharmonie, kde vystupovali naši přední umělci. Miloval umění kulinářské a uměl si ho vychutnat. Velmi rád cestoval a poznával nové kraje a nové lidi. Teď se ale vydal na cestu, ze které se už bohužel nevrátí. Věřím ale, že tím pan docent Malý neodchází, alespoň ne z našich myslí a vzpomínek!“ napsal ve vzpomínce Filip, který byl sám v devadesátých letech ředitelem IKEM.

František Bílek po transplantaci
Za 37 let lékaři v Česku transplantovali přes dva tisíce srdcí