Specializovaní záchranáři s rozšířenými kompetencemi pomáhají řešit mimo jiné nedostatek a vytížení lékařů, se kterým se Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy (ZZS HMP), podobně jako jiné záchranky v Česku, potýká.

„Ambicí této specializace není nahradit lékaře, ale v určitých případech je zastoupit a uvolnit jejich nyní mimořádně vytíženou kapacitu pro zásahy u pacientů s nejvyšším stupněm naléhavosti. Zdravotničtí záchranáři pro urgentní medicínu se za rok svého fungování v Praze vysoce uplatňují nejen v běžném provozu záchranné služby, ale jsou také důležitou součástí našich plánů pro zvládnutí mimořádných událostí s vysokým počtem zraněných osob,“ říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Při poskytování neodkladné přednemocniční péče mají širší kompetence než zdravotnický záchranář. Mohou například provádět resuscitaci pomocí přístrojů k automatické srdeční masáži, včetně defibrilace srdce elektrickým výbojem, a podání bezprostředně nezbytných léčiv pro resuscitaci.

Bomba na VŠE
Policie vyklidila ekonomku kvůli bombě. Před budovou postávaly davy studentů

Mohou také zajistit dýchací cesty dostupnými pomůckami u pacienta staršího deseti let při prováděné resuscitaci a zajistit vstup infuze přímo do kosti (kostní dřeni), pokud nelze použít vstup nitrožilní. Taktéž se podílejí na likvidaci mimořádných události v součinnosti s velitelem zásahu.

„K nejčastějším výzvám, k nimž vyjíždíme, patří dušnost neboli dýchací obtíže, a to zejména u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí a astmatem. V zimním období to jsou záněty hrtanu (laryngitidy) u dětí. U všech těchto onemocnění jsme schopni podat adekvátní léky bez konzultace lékaře. Mezi další časté výjezdy patří poruchy vědomí, jako jsou kolapsové stavy a bezvědomí, popřípadě intoxikace. V neposlední řadě jde o pacienty po úrazu, kde se předpokládá nutnost podání léků tlumicích bolest,“ říká Vadim Stolnyi, zdravotnický záchranář pro urgentní medicínu.

Celkem na úseku dálnice D6 bouralo 42 aut.
Nehody více než čtyřiceti vozidel zablokovaly dálnici D6 u Prahy

V Praze slouží aktuálně pět zdravotnických záchranářů pro urgentní medicínu, působí na výjezdové základně na Petřinách. Do konce roku pak plánuje záchranka otevřít ještě výjezdovou základnu v ulici Průběžná ve Strašnicích, kde bude sloužit rovněž jedna další posádka.

Pražská záchranná služba je akreditovaná pro realizaci celého vzdělávacího programu záchranářů pro urgentní medicínu a pro vykonání atestační zkoušky. Specializační program obsahuje celkem 652 hodin teorie a praxe.

Setkání dobrovolných hasičů s prezidentem na Bolevecké návsi.
SLEDUJTE ON-LINE: Zeman ve spalovně: chválil platy i citoval z Bible

Ta tvoří více jak polovinu počtu hodin kurzu. Doba vzdělávání je zpravidla rozložená do tří let. Záchranáři pro urgentní medicínu musejí mít předchozí praxi jako zdravotničtí záchranáři, a to minimálně v délce 36 měsíců plného pracovního úvazku, z toho minimálně 12 měsíců na pracovišti zdravotnické záchranné služby. Průměrná praxe absolventů kurzu u ZZS HMP je přes deset let. Kurzu se mohou zúčastnit i zdravotničtí záchranáři z krajských zdravotnických záchranných služeb.

Výcvik na Kladensku.
Hasiči zachraňovali nešťastníky z ferraty. Naštěstí jen cvičně