Mimo jiné se mohou zájemci o práci v Thomayerově nemocnici těšit na příspěvek na penzijní připojištění nebo soukromé životní pojištění. „Dalšími výhodami jsou slevy v lékárně a zdravotnických potřebách, výhodné tarify pro mobilní komunikaci, příspěvek na masáže nebo kulturní akce či jazykové výuky v areálu nemocnice,” dodává Pešlová.

Nedostatek sester řeší i jiná zařízení 

Nedostatek zdravotních sester řeší i jiné nemocnice v Praze. Právě v Thomayerově nemocnici jich chybí více než 70. Bulovka poptává podle mluvčího Martina Šálka asi 47 sester. „Sestry potřebujeme nejvíce pro internu, chirurgii a infekční kliniku. Zatím situaci zvládáme a není nijak omezena péče o pacienta,“ prozradil Šálek.

V Nemocnici Na Homolce podle mluvčí Martiny Vápeníkové chybí čtyři sestry na kardiochirurgii a cévní chirurgii. Sestry nemají také 
v Ústřední vojenské nemocnici, podle mluvčí Jitky Zinke je postrádají v chirurgických a interních oborech.

Všeobecné sestry chybí také v nemocnici Milosrdných sester. Naopak dostatek zdravotníků má podle mluvčí Pavlíny Dankové nemocnice v Motole.

Nemocnice navýšily platy, ale situace se nezlepšila

Důvodem nedostatku sester je především pokračující odliv kvalifikovaných pracovníků do zahraničí a tudíž kritická personální situace 
v tuzemských zdravotnických střediscích. Tento neblahý trend zapříčiňuje hlavně dlouhodobý nedostatek peněz v rezortu.

Většina pražských nemocnic sice zvýšila od začátku letošního roku platy 
o pět procent. Nedostatek sester to ale nevyřešilo. Stále je plno volných míst.

Čtěte také: Nemocnice v Praze mírně omezují provoz