„Druhý povodňový stupeň platí po celém území Prahy díky vyhlášení Ústředního krizového štábu republiky. Je možné, že některé místní městské části mohou mít vyhlášen svůj vlastní třetí stupeň, ale celopražský štáb vyhlásil druhý stupeň," řekl novinářům po jednání krizového štábu Hudeček. Povodeň podle něho stále trvá.

Premiér Petr Nečas (ODS) po dnešním jednání Ústřední povodňové komise a Ústředního krizového štábu podotkl, že je nezbytné aby všechny kraje respektovaly jejich rozhodnutí až do chvíle, kdy ho zmírní. „To nebylo doporučení, to bylo nařízení," zdůraznil předseda vlády.

Protipovodňové bariéry jsou pro současný průtok vody naddimenzované, uvedl Hudeček. V nejbližších dnech by se mohly začít rozebírat. „Zábrany na stoletou vodu budeme v řádu dní demontovat," uvedl Hudeček, který se ale stále obává lokálních bouřek. V kombinaci s větrem mohou být nebezpečné hlavně v městských parcích a lesích. Do většiny pražských parků je stále zakázán vstup.

Průtok ve Vltavě klesl na stav pohotovosti už v sobotu, Hudeček ale vzhledem k předpovědím počasí odmítl o víkendu ohrožení odvolat. V Česku má nadále pršet. Podle Hudečka je Praha na další vodu připravena. Upuštěny jsou nádrže na problematických říčkách Rokytce a Botiči. Také Vltavská kaskáda má dostatečnou retenci. Kolem Vltavy zůstávají stát protipovodňové zábrany.

Nedělní večerní bouřka, která trvala asi hodinu, ale byla velmi silná, nenapáchala podle Hudečka větší škody kromě několika vylitých kanálů. Problém vznikl pouze na Císařském ostrově, kde je ústřední čistírna odpadních vod. „Vltava nám z Císařského ostrova udělala dva ostrovy. My to řešíme a vyřešíme nejspíše navážkou nějaké suti, která ostrov alespoň do opadnutí velké vody zajistí, aby nové koryto, které tam napříč vzniklo, nepoškodilo čistírnu," uvedl Hudeček.

Metro v Praze už jezdí bez omezení, zastavuje ve všech stanicích. Od rána je také průchozí Karlův most, kde se ale turisté mohou setkat s omezením kvůli opravám dlažby. Poškození způsobil bagr odstraňující při velké vodě naplaveniny u pilířů mostu.