„Dozvěděla jsem se, že oddávajících je v tomto volebním období velmi málo," řekla při zářijovém jednání zastupitelstva Prahy 2 starostka Jana Černochová. Znepokojila ji zpráva, že za určité zastupitelské kluby nikdo neoddává. Někteří politici tak musí za své kolegy zaskakovat.

Starostka proto apelovala na přítomné zastupitele, aby si uvědomili, že oddávání je povinnost vyplývající z jejich mandátu. Nikdo jiný kromě zastupitelů hlavního města tuto činnost vykonávat nemůže.

„Pražští zastupitelé mohou oddávat na celém území města, nicméně jako oddávající se svateb účastní jen ojediněle. Rozhodně však v této věci nezastupují své kolegy z městských částí," prozradil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Plán nabourávají nemoci a práce

Aby se nestalo, že by snoubenci odešli z radnice svobodní, protože je neměl kdo oddat, poradila Černochová zastupitelům z dvojky, kteří se třeba ostýchají, jak svou nervozitu překonat. „Využijte zimní měsíce, kdy je svateb málo, abyste potrénovali. V červnu pak nastoupíte před plnou obřadní síň a dáte hezkou velkou svatbu," poradila.

Praha 2 však není jediná, kde neoddávají všichni zastupitelé. „V současné době máme tři zastupitelky, které se pravidelně střídají, vždy po vzájemné dohodě," říká mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas s tím, že i ostatní zastupitelé mají možnost oddávat, ale ne všichni mají zájem.

Podobně je tomu i na dalších městských částech, jako třeba na Praze 5 nebo jedničce, kde také oddává jen část politiků. Nikde se však nepotýkají s problémem, že by byl nedostatek oddávajících. Většinou postupují na všech radnicích obdobně.

Na oddělení matrik se nahlásí ti, kteří mají aktuálně čas a zájem tuto čestnou funkci vykonávat. Matriky připraví harmonogram, kdy který zastupitel bude oddávat. Časový rozpis se však v průběhu roku může upravovat s ohledem na nepředpokládané situace, jakými může být nemoc či pracovní cesta.

Ano vyslovené na pietním místě

Zastupitelé, kteří oddávají, se však mohou dostat i na netradiční místa. Snoubenci si totiž vymýšlejí různé zvláštnosti ohledně svatebních míst. „Území Prahy 1 jim nedává tak široké možnosti, proto za kuriozitu považujeme například Petřínskou rozhlednu nebo Jindřiškou věž, kde se už několik svateb konalo," prozrazuje Michaela Madejová, referent pro styk s veřejností Praha 1.

Ve vyšší nadmořské výšce na obřadním místě se odehrály sňatky na třetí městské části. Své „ano" si ženich s nevěstou řekli uvnitř budovy Národního památníku na Vítkově. „Vnitřní prostory jsou vhodné pro slavnostní obřady, ale spíše pro smuteční, neboť se jedná především o pietní místo," upřesňuje mluvčí trojky Iva Vojtková.

Zároveň dodává, že snoubenců, kteří se chtějí vzít mimo svatební síň úřadu, je překvapivě nízká. „Teprve v letošním kalendářním roce se podařilo obsadit všechny nabízené termíny v parku Rajská zahrada, ve kterém jsme už oddávali šestým rokem," popisuje Vojtková.

Klasická místa volí lidé i v jiných částech metropole. Praha 5 třeba oddává jen na důstojných místech a v nemocnicích. Oblíbené lokality, na kterých se konají svatby, jsou například Letenské sady, zámek v Krči, Trojský zámek nebo pražská zoo, kde sňatků přibývá. Mezi typickými místy je velmi často vyhledávána Staroměstská radnice.

Tragikomické situace při obřadech

I na klasických místech se mohou stát tragikomické situace. „Nedávno si snoubenci naplánovali svatbu na vteřinu přesně. Odkrokovali si, kdy, kdo a kam půjde, kde bude stát. Obřad však začal o dvacet minut později a ve chvíli, kdy měl svědek podat ženichovi prstýnek pro nevěstu, zjistil, že ho zapomněl v batohu v šatně," popisuje Madejová.

Tím však nečekané chvíle na jedničce nekončí. Jednou řekl ženich z legrace „ne", oddávající dal snoubencům pár minut na rozmyšlenou a opět položil otázku o vstupu do manželství. Na ní už ženich odpověděl „ano", ovšem nevěsta si svatbu mezitím rozmyslela. A tak se nevzali a odešli domů.

Ne zaznělo i na Praze 11, a to přímo od oddávajícího. „Starosta oddával syna radního. Uprostřed obřadu řekl, že ho neoddá. Což nikdo nečekal. V zákulisí byl ale připraven jeho otec, který nakonec v obřadu pokračoval," vyprávěl Miroslav Dvořák, mluvčí jedenáctky.

Počet svateb na městských částech zůstává v průměru stejný. Nejvíce sňatků eviduje první městská část, kde se loni uzavřelo 1557 sňatků, z nichž 1109 bylo s cizincem a 526 bylo církevních.

Květen je stále v zajetí staré pověryBěhem apelu k zastupitelům Prahy 2 zmínila tamní starostka Jana Černochová, že v květnu není moc svateb. Lidé nejspíš stále věří pověře „Svatba v máji, do roka máry". Pořekadlo má historický základ. Ve starších dobách znamenal květnový sňatek pro nevěstu skutečně určité riziko.

Žena většinou otěhotněla krátce po obřadu, v létě ji však čekala tvrdá práce na polích. Nemusela ani vědět, že čeká potomka, a mohlo tak kvůli námaze dojít k potratu, který ji mohl stát život.

Rizikem byl i samotný porod. Dítě počaté v květnu přišlo na svět na přelomu zimy a jara, kdy už lidem docházely zásoby jídla a museli se uskromňovat. Rodička mohla být proto slabá a trpět nedostatkem vitamínů, což mohlo vést k situaci, že porod nepřežila.