Severokyperskou tureckou republiku uznává jen Turecko, Evropská unie a mezinárodní společenství ji označují za okupované území. Zástupci Kyperské republiky po Caldrově návštěvě podle médií uvedli, že budou apelovat na české ministerstvo zahraničí a požadují omluvu.

Část koaličních zastupitelů odešla během jednání z jednacího sálu a hlasování se zúčastnilo pouze 26 ze 44 zastupitelů. Pro zařazení bodu jich bylo sedm. Zastupitelstvo však schválilo bod, podle kterého má Caldr svou cestu vysvětlit.

Caldr svou cestu označuje za soukromou, za primátora se prý nevydával. „Jsem přesvědčen, že celá tato záležitost je politická. Nic jsem nepodepsal, ani ústně neprojednal. Pokud někdo má takový důkaz, ať jej předloží," řekl.

Na Kypr jel Caldr společně s místostarostou Jiřím Bodenlosem (ČSSD), radním Martinem Píšou (bezp.) a kontroverzním podnikatelem a bývalým členem ODS Palounkem. Podle Caldra je za jeho označením v médiích jako primátora chyba překladu a redaktorů v médiích. Caldr předložil doklady o tom, že letenky i hotel si platil ze svého.

K cestě na Kypr se vyjádřil i radní Píša. „Nevidím nic špatného na tom, že jsem se viděl s představiteli severního Kypru. Já respektuji nezávislost severního Kypru," řekl s tím, že tam jel soukromě s „kolegy z práce". Podle jeho slov probírali kulturní a politickozahraniční témata.

Bodenlos uvedl, že to byla nabídka od Caldra, aby jeli společně na dovolenou. To se prý dělo i za exstarosty Pavla Horálka (ODS), kdy jeli společně na hory lyžovat. „Nezkoumal jsem situaci na Kypru, já jsem tam jel na dovolenou. O situaci na Kypru jsem si přečetl až poté, co se strhla mediální lavina," řekl.

Zastupitel Petr Štěpánek (SZ) označil vysvětlení Caldra a radních za pohádky. „Politik je politikem po celou dobu zvolení a musí si dávat pozor na to, s kým jezdí na dovolenou. Pokud jste tam byli na dovolené, měli jste nechat obleky doma. V civilizované a demokratické zemi by musel politik v takové situaci rezignovat," řekl. Jako nedůvěryhodné označil vysvětlení i exstarosta Horálek. „Celý ten příběh je nedůvěryhodný a mě vadí způsob vysvětlení," řekl.

Samotnému hlasování předcházela dlouhá debata. K SZ, která návrh na odvolání přednesla, se přidala část ODS. Naopak za Caldra se postavili například radní Karel Hurt (ODS) a Milan Mikunda (bezp.).

Caldr se stal starostou Prahy 4 v prosinci 2012, kdy nahradil Horálka, do té doby byl radním. Caldr byl i předsedou ODS v Praze 4, celá organizace byla ale vedením pražské ODS na začátku letošního roku zrušena, důvodem bylo podezření z účelového nabírání členů.