Zástupci HPP11 se rozhodli pro svolání mimořádného jednání kvůli tomu, že TOP 09 a ANO podle nich zasáhly do podoby obecního periodika Klíč a porušily vyváženost odlišných názorů v obecním periodiku Klíč. V časopise byl podle HPP11 zmenšen na polovinu prostor pro volné vyjádření zastupitelů a byly v něm poškozovány zájmy obyvatel Prahy 11.

Kdo manipuloval s časopisem? 

S vyjádřením HPP11 nesouhlasí TOP 09. „Výhrady vůči nedávným krokům rady Prahy 11, které HPP11 ve své žádosti o svolání mimořádného zastupitelstva uvádí, jsou liché, neboť rada postupuje zcela v souladu se zákony," píše TOP 09 v prohlášení.

Podle TOP 09 manipulovalo časopisem naopak HPP11. „Byl to totiž naopak přístup zastupitelů HPP11 k pravidlům, který se vyznačoval nechutí ke stanovení a následně dodržování jakýchkoliv pravidel," uvádí strana.

Svolání vyjde na desítky tisíc

Místostarosta Petr Jírava (ANO) svolání zastupitelstva považuje za nesmyslné, radnici vyjde na 80 tisíc Kč. „Starosta Štyler slibuje už devět měsíců nová pravidla pro vydávání příspěvků v Klíči, dosud nepředložil nic," řekl Jírava. Podle Jíravy rada odmítla tři příspěvky do časopisu, které prý obsahovaly zjevné nepravdy. „Dva z nich byly opraveny a vyjdou v příštím čísle. Kvůli tomu svolávat zastupitelstvo je nesmysl," řekl.

Mimořádné jednání zastupitelů svolává starosta. Je k tomu třeba podpisu minimálně jedné třetiny zastupitelů, pokud se tak stane, starosta je povinen stanovit termín jednání. HPP11 má v 45členném zastupitelstvu 18 míst, což na svolání jednání postačuje.

Čtěte také: Zastupitelé HPP11 žádají mimořádné jednání zastupitelů Prahy 11