O privatizaci domu v ulici Na Marně 14, kterou od loňska provázejí spory, budou v pátek 25. dubna rozhodovat zastupitelé Prahy 6.

Dům chtěla původně šestá část prodat nájemníkům, nynější vedení radnice je ale po sedmi letech chce naopak z privatizace vyjmout.

Nájemníci s tímto krokem nesouhlasí, a proto podali na šestou část žalobu. Hájit své zájmy chtějí i na pátečním zastupitelstvu.

Nájemníci tamějších třech bytů nesouhlasí s tím, že radnice s privatizací domu Na Marně původně počítala, nyní ale chce své rozhodnutí stvrzené usnesením zastupitelstva z 21. prosince 2001 změnit. „Považujeme tento krok radnice za diskriminační, proto jsme podali žalobu. Jsme všichni pevně rozhodnuti hájit svá práva až u mezinárodního soudu,“ uvedla pro Deník nájemnice domu Miloslava Kadlecová.

Spory mezi nájemníky

Radnice o vyjmutí privatizace měla rozhodovat již na konci loňského roku, tehdy změnu usnesení z programu vedení Prahy 6 stáhlo. Znovu se o ní rozhodovat mělo letos v únoru. Ještě před zahájením jednání byl bod opět stažen.

Radnice Prahy 6 nechce privatizaci do pátečního zasedání komentovat. Loni starosta Tomáš Chalupa pro Deník uvedl, že důvodem, proč o změně Praha 6 uvažuje, jsou spory mezi nájemníky. „Šlo například o nevpuštění vlastníka dovnitř nebo o spory mezi nájemníky. Z dopisů a stížností již existuje hromada vysoká dva metry.“

Problémy jsou i jinde

S takovým vysvětlením se ale nájemníci smířit nechtějí. „Po letech písemných příslibů privatizace není radnice náhle ochotna dbát svých vlastních rozhodnutí, aniž by to uměla rozumně a logicky vysvětlit. Nezbývá nám, než předpokládat, že plánované vyjmutí z privatizace má základ v osobním prospěchu či zájmu třetí osoby “ dodala nájemnice.

Dům Na Marně není jediný, který v Praze 6 provázejí problémy. Loni zastupitelé rozhodovali také o privatizaci domu v ulici N. A. Někrasova 650. Tu nakonec odsouhlasili a v pátek 25. dubna se chystají přijmout usnesení o pokračování prodeje bytů. V tomto případě nájemníkům ale vadilo, že kvůli postupu radnice mají již téměř rok blokovány statisíce korun. Radnice totiž od nich vybrala plnou cenu za byty ještě před tím, než měla jistotu, že k privatizaci dojde.

Podle starosty Tomáše Chalupy se tak stalo na žádost nájemníků, kteří si tímto krokem chtěli urychlit privatizaci ve chvíli, kdy ještě nebyla dokončena rekonstrukce půdy.