Už od zahájení prací na Karlově mostě byla rekonstrukce hrubě podceněna. Nebyl proveden nezbytný stavebně­historický průzkum a zvolený způsob oprav hrubě narušuje vzácnou památku. To tvrdí Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD).

ĆTĚTE VÍCE:Petice: Neničte už Karlův most!

Členové asociace jsou hlavními odpůrci způsobu, jakým je most opravován.Ve čtvrtekpodali trestní oznámení na neznámého pachatele. „Chceme prověřit právní nedostatky při povolování rekonstrukce,“ potvrdil Pavel Ries prezident ASORKD.

Porušení zákona?

„Zásadním pochybením bylo už to, že nebyl proveden stavebně­historický průzkum (SHP). Pak přece nemohli vědět, co je bude při opravách čekat. Dalším velmi špatným zásahem je umístění strojově opracovaných kamenů. To považuji za základní porušení restaurátorské etiky. Došlo k jasnému porušení zákona,“ soudí Martin J. Kadrman z ASORKD. Asociace se bude snažit zastavit rekonstrukci, aby nedošlo k dalšímu narušení unikátní památky, dodal.

Nepomůže­-li trestní oznámení, je asociace připravena využít petici proti rekonstrukci památky, kterou podepsalo na tři a půl tisíce lidí.

Město si dalo pokutu

Nařčení ze špatného postupu ale odmítají zástupci společnosti, která most opravuje. „Stavba stále pokračuje, takže to neznamená, že místa, kam jsme již veřejnost pustili, jsme definitivně opustili. Až bude oprava kompletně dokončena, bude vše v pořádku,“ prohlásil Pavel Kameník ze společnosti SNP. Podle něj byly odstraněny veškeré nedostatky, na něž bylo upozorněno, jako například chyby v dokumentaci stavby či v postupech restaurátorů.

„Ty nedostatky jsou tam stále a po dokončení oprav už bude pozdě na to, aby se odstranily,“ reagoval Kadrman. Hlavní město před časem pochybení v podstatě přiznalo. Odbor kultury a památkové péče magistrátu konstatoval, že město most při rekonstrukci dostatečně nechránilo před poškozením a udělil magistrátu, tedy v podstatě sám sobě, pokutu 54 tisíc korun.

Upozornili UNESCO

O obnovu mostu se možná bude zajímat i UNESCO. Zástupci asociace pro ochranu kulturního dědictví už jeho zástupcům odeslali dopis. „Mají od nás potřebné podkladové materiály a zatím čekáme na jejich vyjádření. Zřejmě tento týden odešleme další dokumentaci,“ řekl Kadrman. Písemně osloví primátora Pavla Béma (ODS), aby opravy mostu zastavil.

Tým restaurátorů ale práce přerušit nehodlá. „Vše děláme v souladu s technologickým postupem, který byl řádně schválen. Mnoho věcí, ze kterých nás asociace obviňuje, se nezakládá na pravdě,“ tvrdí Kameník.

Poslední fáze oprav

Oprava Karlova mostu vkročila do závěrečné třetiny. V opravených částech je hydroizolace, rozvody pro sítě a vrácena původní dlažba. „Z pohledu odboru městského investora probíhá oprava podle plánu,“ uvedl jeho ředitel Jiří Toman. Tato část oprav má skončit na jaře příštího roku.

Následovat by měla ještě rekonstrukce pláště a kleneb. Stavebníci ji chtějí zahájit až v roce 2013. Čekají totiž na otevření speciálního lomu na pískovec, který byl použit při stavbě Karlova mostu.