Dosavadnímu nájemci, společnosti Archetyp, uplyne nájemní smlouva na konci roku. Městská část proto vypsala výběrové řízení, ze kterého jako vítěz vyšla firma World Production. Cílem výběrového řízení bylo podle koalice oživení trhů, širší sortiment a služby.

Organizátoři petice stejně jako zastupitelé z opoziční Strany zelených považují soutěž za nezákonnou a netransparentní. "Podporujeme stávajícího provozovatele, ale rozhodně se nebráníme výběrového řízení. Pokud proběhne podle zákona, pak věříme, že Archetyp nebude mít konkurenta, a že zvítězí," řekl Korenec. Pokud petenti na radnici neuspějí, jsou připraveni obrátit se na magistrát a na antimonopolní úřad.

Čtěte také: Zastupitelé Prahy 3 prodiskutují soutěž na provozovatele tržnice

Místostarosta Alexander Bellu (ODS) tvrdí, že se výběr uskutečnil "ve standardním režimu a nemůže být žádným způsobem zpochybňován". "Jsem přesvědčen, že tuto skutečnost dokážeme obhájit i v případném soudním řízení," uvedl dnes v tiskové zprávě.

Proti výběru je i Archetyp, který v Praze 3 působí od roku 2010, a který mimo jiné provozuje farmářské trhy na vltavské náplavce. Podle majitele Jiřího Sedláčka radnice vybrala firmu "bez podnikatelské minulosti". Archetyp platil měsíční nájemné 100.000 korun. Tato částka má zůstat i v případě nové nájemní smlouvy.

Přečtěte si: Praha souhlasila s vrácením pozemku u stadionu Ďolíček