Provozovatel Restaurantu Ungelt u Týnského chrámu platí za zábor veřejného prostoru pro menší předzahrádku nemalé peníze – přes dva tisíce korun za metr čtvereční měsíčně. „Je to zhruba čtyřnásobek toho, kolik stojí pronájem metru čtverečního v luxusním bytě v Pařížské. Podle mě je to příliš vysoká částka, ale nic jiného nám nezbývá – v létě je předzahrádka nutnost,“ řekl Pražskému deníku Tomáš Kodíček.

Až 60 korun za metr čtvereční a den

Restaurace v centru města v současnosti platí Praze 1 a magistrátu za zábor pro předzahrádky deset až šedesát korun za metr čtvereční a den. Výše poplatku závisí především na atraktivitě místa. Podle Hospodářské komory pro Prahu 1 není výjimečné, když provozovatelé vynaloží na tyto účely měsíčně statisícové částky. Jen loni tak přiteklo do obecních kas za předzahrádky přes 150 milionů korun.

Lanová stezka. V areálu Výstaviště přibyly nové atrakce pro děti i pro sportovce.
Výstaviště láká návštěvníky na novou letní zahrádku i lanovou stezku

První městská část přesto stále uvažuje o důslednější regulaci předzahrádek včetně možného zvýšení stropu pro příslušný poplatek, což by muselo umožnit město novelizací vyhlášky. „Centrum Prahy 1 je dlouhodobě velice přetížené množstvím turistů a na ně zacílených restaurací, často s předzahrádkami, přičemž některé tyto předzahrádky komplikují pohyb chodců – v tomto smyslu registrujeme stížnosti místních občanů,“ sdělila mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

Radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (Praha 1 sobě) už před časem deklaroval, že je třeba přenastavit celý systém regulace.

Veřejný prostor nemá být privatizován

„Vyzvali jsme magistrát k modernizaci vyhlášky, protože si myslíme, že není aktuální. Záměrem je změnit způsob využití veřejných prostranství. Například na Malém náměstí nedaleko magistrátu většinu místa zabírají právě restaurační zahrádky. My si myslíme, že veřejný prostor nemá být privatizován a systém je nevyvážený. Jsou navíc ulice, kde si myslíme, že by cena měla být vyšší, ale v jiných zase nižší,“ uvedl na jaře radní.

Starosta Pavel Čižinský navíc už krátce po loňských vítězných volbách naznačil, že bude chtít předzahrádky spíš ubírat ve prospěch prostoru pro chodce a cyklisty. I podle současné pražské koalice by mělo být centrum bezbariérové a dobře průchodné pro chodce, což některé předzahrádky komplikují.

Projekt Pražské židle a stolky na Mariánském náměstí před pražským magistrátem
Místo parkoviště „obytné náměstí“. Praha upraví prostor před magistrátem

Podle Hospodářské komory pro Prahu 1 není výše poplatku zdaleka jediným problémem. Provozovnám prý vadí, že nedostávají s předstihem informace například o plánovaných rekonstrukcích v okolí. A mnozí si údajně stěžují i na individuální posuzování každoroční žádosti o zábor a byrokracii s tím spojenou.

„Není možné, aby jedna předzahrádka povolení dostala, a totožná bez jakéhokoli vysvětlení nikoliv. Takový postup jen zavdává příčinu pro nejrůznější spekulace. Podniky potřebují znát pravidla hry a mít určitou jistotu, protože musejí plánovat, najímat personál, to jsou všechno náklady. V současnosti ale nevědí, na čem jsou,“ tvrdí místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Marek Beneš.

Povolování a provoz předzahrádek se v městské památkové rezervaci řídí řadou pravidel. Zapovězené jsou mimo jiné pevné střechy nebo plastový nábytek.

Zastávka tramvaje Zborovská 21. listopadu na pražském Smíchově.
Restaurace u zastávky? Výhoda se kvůli zákazu kouření změnila v opak