"Dohodli jsme se, jaký bude náš postoj, premiér ho sdělí z prostor Úřadu vlády médiím, nechci předbíhat jeho vyjádření, shoda byla jednoznačná," řekl Zaorálek. Lídři ČSSD podle něj hodnotili čtvrteční události, ohledně závěrů o dalším postupu nebyly spory.

Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
Zeman: Sobotka nechť rezignuje, vláda zůstane. Premiérem může být i Bělobrádek

Ministr zahraničí Zaorálek kritizoval především to, jak ministr financí Andrej Babiš (ANO) přistupuje k nahrávkám zveřejněným na internetu, na kterých Babiš hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Zásahy do svobody médií označil Zaorálek za ohrožování demokracie podobné praktikám před rokem 1989.

Kauza kolem nahrávek se podle něj nedotýká jen ministrů ČSSD, proti kterým měly skandalizující texty směřovat, ale poměrů v celém Česku. "Pokud jsou tu novináři využíváni k tomu, aby skandalizovali politiky, a není to věc jednoho novináře, ale je to celý systém, pak je to věc každého," řekl.

Premiér Bohuslav Sobotka oznámil 2. května v Praze rozhodnutí podat demisi své vlády.
Dvě třetiny lidí nepovažují demisi za správný krok

Babiš by podle Zaorálka měl odpovědět na podezření a místo toho se rozčiluje. "Naprosto devastuje politický systém, tak proč se rozčiluje? On doložitelně řekl, že tohle se neděje, že žádná média neovlivňuje, to přece není legrace," dodal Zaorálek. Babiš podle něj ani neřekl, že už se dalších zásahů nebude dopouštět, i když ani to by nestačilo.

Zaorálek řekl, že jako politik se nemůže smířit s tím, že jsou média manipulována jako v minulosti. "Já jsem to za socialismu 33 let zažil, že novináři psali, jak se jim přikazovalo. Já nedělám politiku, abych zjistil, že média jsou stejně manipulována jako před rokem 1989," uvedl.

Pavel Bělobrádek
Bělobrádek se Zemanem se shodli. Nechtějí úřednickou vládu ani předčasné volby

Zaorálek se vrátil i k čtvrtečnímu setkání Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem, který se choval, jako by přijal premiérovu demisi, ačkoliv Sobotka dorazil jen na konzultace. "Bylo to trapné a nedůstojné. Je špatné, když se osobní antipatie promítají do jednání na této úrovni," uvedl. Podstatnější jsou ale podle něj Babišovy skandály.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Zemanův rádobyskandál