Pilotní projekt magistrátu, revitalizace vnitrobloku ve Vybíralově ulici na Černém Mostě, má napravit typické neduhy pražských sídlišť – zanedbanou zeleň, anonymitu či nedostatek příležitostí pro aktivní trávení volného času. Na obnovu několika sídlištních bloků, kde žije přibližně tři a půl tisíce lidí, by měla být letos zpracována projektová dokumentace a získána potřebná povolení. Stavební práce začnou do dvou let.
Revitalizace je rozdělena do dvou projektů, přičemž jeden z nich zpracovává magistrát a druhý Praha 14. Magistrátní projekt vedle úpravy zeleně řeší především rekonstrukce komunikací včetně chodníků.

Praha - Písnice, ul. Libušská.
Spory na písnickém sídlišti nekončí. Nájemníci obdrželi kvůli žalobám výpovědi

Projekt Prahy 14, který je realizaci blíže, zahrnuje obnovu areálu ZŠ Vybíralova a rozšíření areálu MŠ Jahoda. „Vznikne zde nová síť cest, přibudou stromy, budeme také například budovat systém hospodárného nakládání s dešťovou vodou. Letos chceme vybrat realizátorskou firmu, vlastní realizaci předpokládáme příští rok,“ řekla Pražskému deníku místostarostka Prahy 14 Irena Kolmanová (TOP 09).

Jižní Město chce co nejvíc zeleně

„Na první pohled se může zdát, že jde o zdlouhavý proces, ale bez něj by se ucelený plán, který reflektuje potřeby obyvatel, nikdy nedal dohromady,“ dodal starosta městské části Radek Vondra (TOP 09). Na projekt za 25 milionů korun dostala radnice dotace převážně z evropských fondů. V současné době řeší jeho spolufinancování.

Starosta Prahy 13  David Vodrážka.
Starosta Vodrážka: Vysvětlujeme lidem, že naše sídliště potřebují dokončit

Pražská sídliště se však daří revitalizovat i mimo magistrátní projekty. Například na Jižním Městě v rámci pasportu veřejných lokalit bylo vytipováno 48 míst, které jsou zanedbané. Revitalizovat se jich zatím povedlo pět. „Na jejich obnovu se snažíme získávat dotace z magistrátu,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová. „Jsme proti zahušťování sídliště, místo toho chceme vysadit co nejvíce zeleně,“ dodala Kočicová. 

Také jedenáctý obvod považuje zeleň za důležitý prvek pro obnovu panelových sídlišť. „Chybí vodní prvky, ty bychom chtěli více zapojit, zatím připravujeme veřejná pítka. Do budoucna uvažujeme i o koupališti,“ dodala Kočicová. Proměnou má projít i sídliště Ďáblice na severním okraji metropole. Ale Radnice Prahy 8 ani místní obyvatelé nesouhlasí se zahušťováním sídliště, IPR Praha proto bude muset územní studii přepracovat.

Sídliště Ďáblice.
Sídliště Ďáblice omládne. Bydlení v zeleni přitahuje mladé rodiny