Novela má vozítko nově definovat jako „osobní přepravník", výslovně umožnit obcím zakázat jeho provoz dopravní značkou a zavést povinnost jeho uživatelů pohybovat se po chodnících nejvýše rychlostí chůze.

Největší problémy s vozítky segway má centrální městská část. Praha 1 navrhovala, aby mohla jezdit jen ve vymezených oblastech, navíc s povolenkami a vybavená GPS. Zakázala už vjezd do průchodu Richterova domu mezi Michalskou ulicí a Malým náměstím. Od srpna loňského roku platí zákaz také pro Kampu – vstupy do parku tam byly označené značkou zákaz vstupu chodců s doplňkovou tabulkou „jen zařízení segway".

Jinou dopravní značkou zakázala vjezd vozítek na Vyšehrad městská část Praha 2. U čtyř vchodů do areálu této národní kulturní památky byla letos v červenci osazena značka zákaz vjezdu s doplňkovým textem „segway". Obě městské části tvrdí, že jejich řešení je legislativně správné.

Nezkušenost a přílišná rychlost

V Praze vozítka segway nabízí turistům několik firem. Na území Prahy 1 aktivně působí více než desítka firem, které pronájem včetně průvodce zajišťují. Důvodem pro jejich chystané omezení je především zvyšující se množství kolizí s chodci. Vozítka si zpravidla půjčují turisté, tedy osoby bez předchozí zkušenosti s jejich ovládáním, což spolu s výrazně vyšší rychlostí, než jakou se pohybují chodci, způsobuje nehody.

V předkládané novele chce ministerstvo dopravy definovat segway jako „osobní přepravník se samovyvažovacím zařízením nebo obdobné zařízení" a zakázat jim jízdu po chodníku nebo stezce pro chodce a cyklisty rychleji než rychlostí chůze. Poslanci TOP 09 František Laudát a Daniel Korte navrhují, aby byla nejvýše rychlost chůze nařízená také v pěších a obytných zónách.

Je to kompromis

Omezení provozu představuje podle ministerstva dopravy kompromisní řešení vyvažující zájmy státní správy a chodců, a zároveň méně omezující zájmy provozovatelů půjčoven. Plošný zákaz by podle tvůrců novely úplně znemožnil provozování těchto vozítek. Podle pozměňujícího návrhu TOP 09 by mohly obce zakázat provoz segway nejen dopravní značkou, ale i vyhláškou.

Od ledna 2016 bude nově platit jako dopravní značka doplňková tabulka označující jezdce na vozítku segway. „Je třeba co nejdříve novelizovat vyhlášku, kterou se provádějí pravidla silničního provozu na pozemních komunikacích, a doplnit ji o novou značku tak, jak byla již ministerstvem vnitra navržena," píše se v pozměňovacím návrhu.

Čtěte také: Praha 2 zakázala segwayům vjezd na Vyšehrad