V prvním případě by metropole zakázala kamionům delším než 12 metrů sjíždět z Pražského okruhu směrem do centra. Druhý návrh chce navíc znemožnit nákladním autům jízdu po části Městského okruhu ze Spořilova do Běchovic, tedy v úseku městského okruhu mezi D1 a D11. 

Ilustrační foto
Středočeské obce uzavírají silnice pro kamiony, Praze se to nelíbí

Druhá varianta je neprůchozí 

Po jednání vedení Prahy s Ministerstvem dopravy, Policií ČR a dalšími dotčenými orgány je jasné jedno. Druhá varianta je podle nich neprůchozí, první ano, ale s výhradami. „V tuto chvíli ministerstvo dopravy a policie neschvaluje náš návrh na zákaz tranzitní dopravy v Praze,“ uvedl před nedávnem náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek. Ze závěrů jednání totiž vyplývá, že nepřijatelná je druhá varianta zákazu. 

Kromě toho, že by omezení ovlivnilo bezprostřední okolí metropole, se totiž zástupci institucí obávají horších důsledků. „S největší pravděpodobností by ovlivnilo v mnoha směrech celou Českou republiku a v extrémních případech i s nadnárodními dopady,“ stojí ve zprávě z jednání.

Kamiony. Ilustrační foto.
Praha má vypracovány dvě varianty zákazu vjezdu kamionů

Podle policistů je navíc problém s uskutečňováním kontrol, a to kvůli nedostatku odstavných ploch, kde by bylo možné prohřešky s řidiči kamionové dopravy řešit. „V souvislosti s tím jednáme o tom, že by se vybudoval systém automatického pokutování kamionů při vjezdu do zákazu, aby byla dodržována ta pravidla, která už dnes platí,“ popsal Dolínek.

Když zákaz, tak nejdříve vypracujte studii dopravy

Zástupci města, policie a ministerstva dopravy se tedy shodli, že první varianta možná je, bude ale nutná řada dalších kroků. Jedním z nich je vypracování studie řešení dopravy v oblasti Spořilova, Uhříněvsi a Dubče, a to s ohledem na vnitřní dopravní toky a dopad na dopravu a finance ve Středočeském kraji. „Hlavní město také navrhne možná řešení nedostatku odstavných ploch na okruhu D0,“ stojí v dokumentu.

Kromě těchto výtek se ve zprávě objevil další důležitý bod. V případě uskutečnění první varianty, tedy pokud by město zakázalo sjíždět kamionům z Pražského okruhu do centra, tak by se stejně nevyřešilo nejpalčivější místo tranzitní dopravy v metropoli, a sice úsek v oblasti Chodova a Spořilova. „V souvislosti s tím navrhujeme, aby byla zpracována analýza možností jiných dostupných nástrojů, jejichž uplatnění by zlepšilo životní prostředí v postižené oblasti,“ shodli se zástupci institucí.

Vyproštění kamionu.
Kvůli zaklíněnému kamionu museli odklonit lampu

Tvrdší zákaz by mohl fungovat jen ráno

Vedení metropole by i tak ale chtělo prosadit tvrdší, tedy druhý návrh omezení. „Pokud bychom byli dotlačeni k měkčí variantě, mohli bychom se dívat na časovost,“ okomentoval situaci Dolínek. Jedním z řešení by tak podle něj mohlo být to, že by tvrdší zákaz fungoval, ale jen v ranních hodinách, například mezi šestou a devátou ranní. „V příštím týdnu budeme jednat s paní hejtmankou Jermanovou, nechceme to řešit na úkor středních Čech a jiných obcí,“ dodal Dolínek s tím, že ale vedení města potřebuje zabezpečit lepší podmínky pro život Pražanů.

Zástupci občanských sdružení Stop Kamionům-Iniciativa za dostavbu Pražského okruhu a SOS Spořilov blokovali v polovině září provoz.
Zákazy pro kamiony jsou už skoro hotové

Říčanskem už kamiony neprojedou

Zvažovaná tvrdší varianta vyvolala bouři nevole zejména u přilehlých obcí ve středočeském kraji. Pokud by totiž kamiony nesměly jezdit mezi Spořilovem a Běchovicemi, zamířily by do středočeských obcí.

V reakci na tento fakt už Říčany vjezd kamionům do města zakázaly. Na Říčansku si tak na silnicích druhé a třetí třídy nákladní vozidla „neškrtnou“. Zákaz ale začne platit ve chvíli, kdy se rozmístí dopravní značení, což by se mělo uskutečnit do konce června.

Dvě varianty zákazu pro kamionyzakázat kamionům delším než 12 metrů sjíždět z Pražského (dálničního) okruhu směrem do metropole
zákazem navíc znemožnit nákladním autům jízdu po jihovýchodní části Městského okruhu ze Spořilova do Běchovic, tedy po komunikaci propojující dálnice D1 a D11 místo nedostavěné východní části Pražského (dálničního) okruhu