„Dostali jsme jedinečnou příležitost vyzdobit vázanými květinami ředitelství finské školy. Naše práce se, myslím, Finům líbila. Pochválila nás školitelka i pan ředitel," říká s úsměvem Petra Hanušková, jedna z účastnic stáže. Na Finsko vzpomíná v dobrém i jejích 5 kolegů, mnohé se naučili, procvičili si angličtinu a přičichli k místní kultuře.

Zahradníci se nedávno vrátili až z dalekého Finska. Ve škole v Jämsä 14 dní vázali květiny a čerpali cenné zkušenosti během sklizně zeleniny.„Jsem rád, že jsme díky programu Leonardo da Vinci mohli tolikrát vyjet za praxí do zahraničí. Odborné školství potřebuje, aby si žáci rozšířili obzory, komunikovali v cizím jazyce a trochu se – lidově řečeno – otrkali. Rozhodně jim to pomůže při hledání práce a hlavně ztratí ostych před pohybem na trhu práce napříč Evropou," říká učitel Pavel Noha, který absolvoval několik stáží jako pedagogický doprovod.

„Do teď jsme se u praxí v zahraničí zaměřovali hlavně na zahradnické obory. Od příštího roku se ale chceme více věnovat rozvoji stáží pro žáky z oblasti stavebnictví. Z minulé zkušenosti víme, že mají co nabídnout," říká ředitel Miloslav Janeček. Kromě Finska žáci z Jarova už několik let navštěvují Německo, Nizozemsko či Anglii.

Stoletá tradice
Střední odborná škola stavební a zahradnická je unikátní institucí v českém vzdělávacím systému. Sdružuje totiž dvě studijní zaměření, která se na první pohled mohou zdát naprosto odlišná – stavební a zahradnické. Ve skutečnosti mají ovšem naopak mnoho společného. Obě vyžadují šikovné ruce a obě vedou k tvorbě estetických i užitečných věcí pro každodenní život.

Jedna z největších pražských škol, která má díky svému zahradnickému předchůdci více než 100letou tradici, se může pyšnit komplexní nabídkou řemeslného vzdělávání. Nabízí 4leté studijní obory s maturitou (například stavebnictví či ekonomika a podnikání), 3leté učební obory s výučním listem (například zedník, kominík, sklenář či instalatér), dvouleté nástavby s maturitou a také učební obory pro absolventy speciálních základních škol.