Královskou cestou přes Staroměstské náměstí, Malou Stranu a na Pražský hrad proudí denně více než sto tisíc lidí. Vymotat se mezi davy lidí je mnohdy obtížné. Ne však kvůli velkému počtu lidí, ale především kvůli předzahrádkám restaurací a barů. „Malá Strana byla dříve jako vesnice, dnes je to souvislý průvod tisíců lidí, kteří jdou okolo nechutných prodejen suvenýrů, hlavně Nerudovou ulicí. Jako obyvatel se stydím. Nevadí mi to množství lidí, ale ten způsob, jakým pobývají na ulici,“ postěžoval si obyvatel Malé Strany architekt Jakub Cígler.

V první městské části žije na 30 tisíc lidí, řada hostinských jim dle místních dává svým přístupem najevo, že tam nejsou pro ně, ale kvůli turistům. Menu mají někteří pouze v angličtině, posezení se v průběhu let proměnila spíše v samostatné domky se střechou, podlahou, stěnami, vytápěním a osvětlením.

V městské památkové rezervaci zapsané na seznamu historického dědictví UNESCO se předzahrádek nachází několik stovek. Podle městských úředníků většina z nich nepůsobí v historickém prostředí důstojně. Připravili proto Manuál pro kultivovanou Prahu/Restaurační zahrádky, což je návod, jak mají předzahrádky v historickém centru vypadat.

Projekt Port7 vznikne u Trojského mostu v bývalé průmyslové zóně.
Bydlení a práce u Vltavy. Developeři chystají u řeky nové byty i kanceláře

„Myslíme si, že předzahrádka má být sezónní venkovní posezení, kde budou židle, stoly, slunečník a stojan na menu. Nemají rozšiřovat kapacitu restaurace včetně výroby jídla či nápojů. S veřejným prostorem mají splynout a ne se proti němu vymezovat,“ přeje si Kristýna Drápalová, autorka Manuálu pro kultivovanou Prahu.

Dokument zakazuje například podlahu, střechu, vlastní bar a nevzhlednou reklamu. Markýza bude povolená pouze v širokých ulicích. Pevnější střecha podle Drápalové svádí hospodské pověsit na ní ohřívadlo, reklamu či vánoční ozdoby. V ideálním případě se mají posezení na noc uklízet.

Rozšíření minimální šířky průchodu

Nově se rozšiřuje také minimální šířka průchodu chodníku z 1,5 metru na 1,8 metru. Ve většině evropských metropolí je to však dva metry. Podle Drápalové ale plocha postačí, aby se dokázaly vyhnout dvě dvojice lidí jdoucí proti sobě. „Plochy záboru se nezmění, nedochází k úbytku příjmů provozovatelů. Pokud opomeneme, že musejí něco přesouvat. Výsledný stav bude ale pro ulice prospěšný,“ říká Šimon Jiráček, architekt z Institutu plánování a rozvoje.

Dodržování pravidel stanovených v dokumentu se stane součástí nájemních smluv. Jelikož je město majitelem ulic a chodníků, může pravidla poměrně snadno vymáhat. Za porušení podmínek budou padat pokuty.

Dokument navazuje na Manuál pro kultivovanou Prahu, který Praha představila v minulém roce. Ten shrnuje a ilustruje pravidla pro reklamní označování obchodů a dalších provozoven v centru města, vznikl především kvůli velkému množství vizuálního smogu. Přeložený je do vietnamštiny, angličtiny a ruštiny.

Uvolnit by se tak měl prostor Malého náměstí a úzké místo před Staroměstským orlojem. Po rekonstrukci Václavského náměstí se zahrádky navrátí pouze na vybraná místa.

Usedlost Cibulka.
O podobě usedlosti Cibulka rozhodne architektonická soutěž

Manuál určuje také pravidla pro přenosné stánky, které prodávají rychlé občerstvení, například párky. Těch se v historickém centru nacházelo na 120, skončit už muselo 25 z nich. Zmizet mají také desítky trafik. „Velká část z nich ani neprodávala noviny a tabák, sloužily pouze jako reklamní nosiče s reklamou na tabákové výrobky,“ řekla Drápalová. Většinu z nich provozoval francouzský reklamní gigant JCDexau, se kterým město vedlo spor o reklamu na zastávkách MHD.

„Předzahrádky jsou turistické atrakce, se kterými bojujeme, jako s pivními koly. Nechtěli bychom tak přísně regulovat. Vzhledem k tomu, jak se rozbujely, nám provozovatelé už nedávali jinou možnost. Nyní mají jasná pravidla, odkud kam mohou,“ říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).