Se žáky prvních tříd základní školy ve Stochově na Kladensku se setká prezident Miloš zeman. Jeho manželka Ivana přivítá prvňáčky v pražské ZŠ u svatého Štěpána, která je nejstarší pražskou základní školou. V roce 1348 ji společně s Karlovou univerzitou založil Karel IV., jehož 700. výročí narození se letos často připomíná.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) spolu s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem (za ČSSD) a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) zahájí první školní den v ZŠ Demlova v Jihlavě.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), jejíž starší dceru čeká první školní den, společně s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) otevře v Brně nové třídy firemní mateřské školky Jihomoravského kraje, kterou budou nově využívat i děti hasičů a hasiček, policistů a policistek.

Bývalý prezident Václav Klaus se setká s prvňáky Základní školy V Sadech v Havlíčkově Brodě. Toto město na Vysočině odpoledne navštíví premiér, který se tam zúčastní otevření nové přístavby střední průmyslové školy stavební.

Nový školní rok přinese vyšší platy pro učitele a další zaměstnance ve školách. Změní se podmínky pro začleňování handicapovaných dětí do běžných škol. Počet prvňáčků podruhé za sebou mírně klesne. V září by jich mělo nastoupit do školy přibližně 115.500, což je zhruba o 1200 méně než v loňském roce, odhaduje ministerstvo školství.