Akci pořádá občanské sdružení Kruh, které se věnuje propagaci architektury. Cílem tedy není vydělat, ale blíže seznámit obyvatele města s jeho prostorem.

V Praze se koná celkem osmnáct procházek, které vedou krom architektů i umělci a patrioti svých čtvrtí

Organizátoři upozorňují, že všechny procházky jsou mezigenerační, vybrané akce jsou vhodné pro rodiče s dětmi, některé lze absolvovat na kolech a náročným nabídne program i celodenní pěší výlety. Většina komentovaných prohlídek potrvá přibližně dvě hodiny, v některých případech i s unikátní možností vstoupit do interiérů vybraných staveb.

Návštěvníci tak mohou v rámci bohatého programu podniknout exkurzi na tři pražská sídliště (Solidarita, Prosek a Jižní Město) a nahlédnout tak například do několika panelových bytů s odlišnými dispozicemi. Nebo se vydat na dobrodružnou výpravu řekou Rokytkou s architektem Janem Šépkou či na procházku Letnou s historikem umění Richardem Biegelem. Magický trojúhelník na Muzeu představí hudebník Vladimír 158, libeňskou periferii zase architekt Jan Žalský.

Pro cyklisty je připravena projížďka ulicemi Vršovic s výtvarníkem Krištofem Kinterou a výlet za moderní architekturou Prahy 6 s Milanem Mikuláštíkem. O street-artu, surrealismu a dadaismu v dopravní infrastruktuře bude na kole vyprávět dopravní specialista a urbanista Tomáš Cach.

Vycházka po "historických" obchodních domech

Nevšedním zážitkem rozhodně bude procházka po třech obchodních domech ze 60. a 70. let minulého století. Kotva byla v době svého vzniku největší obchodní dům v zemích tehdejšího východního bloku, na rozdíl od domu Družba, který se nenápadně vřadil do kontextu Václavského náměstí. Chybět nemůže ani Máj (My), obchodní dům, který je díky kvalitám návrhu architektů Eislera, Masáka a Rajniše stále živoucím důkazem toho nejlepšího z české architektury první poloviny 70. let.

Pamětníky a zahrádkáře určitě potěší prohlídka zahrádkářské osady Jenerálka s architektem Michalem Šiškou, který bude povídat o historii, současnosti a budoucnosti zahrádkaření a demonstrovat své vyprávění vzorovou osadou Českého zahrádkářského svazu.

Druhý ročník festivalu konaného k mezinárodnímu dni architektury navazuje na úspěšnou oslavu v loňském roce, kterou navštívilo přes 3000 lidí v třiceti českých městech. Letos se uskuteční celkem ve 45 městech a nabídne desítky akcí.

Součástí Dne architektury jsou letos také procházky po slovenských městech a exkurze do Berlína. Kompletní program je k dispozici na stránkách festivalu www.denarchitektury.cz.