Na mnoha místech Česka začínají tento víkend vánoční trhy a rozsvěcí se vánoční stromy a výzdoba ulic a náměstí. V Brně se rozhodli oslavit příchod adventu speciální edicí skleněných kuliček, které budou až do Štědrého dne vypadávat z orloje na náměstí Svobody.

Tradiční vánoční strom se v Zoo Praha rozsvítí v neděli 27.11.
V pražské zoo začne o víkendu advent rozsvícením vánočního stromku

Zvláštní program na první adventní neděli přichystaly i některé památky. Například zámek Kačina na Kutnohorsku představí, jak se advent slavil v minulosti, a návštěvníkům dá možnost vyzkoušet si některé vánoční tradice a zvyky. Atmosféru vánočních svátků na šlechtickém sídle si mohou lidé vychutnat také třeba na zámku Buchlovice na Uherskohradišťsku.

Tramvaj.
Pražská MHD přechází do adventního provozu. Zkrátí se intervaly

Advent je začátkem liturgického roku 


První počátky slavení adventu se objevují v jižní Galácii, tedy dnešním Turecku, a ve Španělsku koncem čtvrtého století. Od 12. až 13. století je advent začátkem liturgického roku.
Lidé si advent připomínají adventním věncem se čtyřmi svíčkami, které zapalují postupně každou neděli. Světlo je křesťanským symbolem Krista a naděje. Prozaičtější pohled na rozžaté svíčky mají hasiči, kteří každoročně varují před rizikem požáru adventních věnců.

Ilustrační foto.
Většině obchodníků o druhém adventním víkendu vzrostly tržby