Nad pražskou Zbraslaví se snášel soumrak a z dřevěných bedýnek se ozývalo tlumené houkání. To dvě zachráněné samice výra velkého netrpělivě čekaly na návrat do volné přírody. Na místě, kde jejich příběh začal, se sešli v úterý 18. září pracovníci záchranné stanice společně s dětmi z Mateřské školy Nad Parkem. Žáci přišli výřicím popřát mnoho štěstí a vyprovodit je na svobodu.

Sourozenecká dvojice pobývala v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy od května letošního roku. Především díky péči lidí se z drobných zesláblých mláďat stali silní a zdraví lovci, kteří dostali druhou šanci na život.

Za vypuštěním výrů se ale skrývá dlouhá historie. Vše začalo 13. května ve tři hodiny ráno. „Zbraslavská policie nás přivolala k dospělému samci výra velkého, kterého srazilo auto. Výr utrpěl poranění hlavy a oka, a proto jsme ho převezli do záchranné stanice a začali jej léčit,“ popsala mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová.

Otec nepřežil

O pár dní později, a to 25. května jeli ale pracovníci záchranné stanice na stejné místo podruhé, tentokrát pro vysílené mládě výra. A o den později pak ještě jednou, opět pro vysílené mládě. „Tím se nám poskládal smutný příběh této výří rodiny. Otce mláďat srazilo auto a samice pravděpodobně nebyla schopna mláďata bez jeho pomoci dostatečně nakrmit. Proto se vysílená mláďata začala potulovat po okolí,“ vysvětlila Fišerová.

V jinonické záchranné stanici se tak všichni, až na samici, zase setkali. Zranění otce bylo ovšem natolik vážné, že jim i přes veškerou péči zvířecích zdravotníků a snahu nakonec podlehl. Jeho potomstvo mělo větší štěstí a z vysílení a hladovění se zotavilo.

Ohrožený a chráněný druh

Ve voliéře záchranné stanice si tak sovy nejčastěji pochutnávaly na kuřecím a králičím masu. „Výří duo bylo prvními odchovanými mláďaty tohoto druhu v naší stanici a jsme rádi, že jsme jim pomohli poprat se s nepřízní osudu a s návratem do volné přírody,“ doplnila mluvčí Lesů hl. m. Prahy.

Výr velký je největší sovou, se kterou se v české přírodě můžete setkat. Do jeho jídelníčku patří hlodavci, ptáci, ježci, obojživelníci, ryby i velký hmyz. Pro svá hnízdiště si nejčastěji vybírá skály, kamenolomy, zříceniny nebo dutiny stromů. Na území České republiky žije na 600 hnízdících párů těchto ptáků, kteří patří mezi ohrožené a chráněné živočichy.