Víkendový předběžný součet necelé padesátky závažných případů sice nepatří mezi rekordní počet výjezdů. Nicméně opět dokazuje, že se snižuje věková hranice osob se zdravotním problémem. Přeprava sanitkou do nemocnice už jako by nebyla součástí stáří. Lidí ve středním a mladším věku postupně přibývá.

Například toxikomanie je má opět na svědomí tři ženy ve věku 19, 25 a 41 let skončily na příslušném nemocničním oddělení, zrovna tak jako dvaadvacetiletý muž. Záchranáři kvůli nim vyjížděli do Holešovic, Záběhlic a dvakrát na Nové Město.

Muž si poranil páteř

Teplý víkend samozřejmě vylákal Pražany k vodě. Záchranáři tak resuscitovali dva muže, z nichž jeden v plaveckém areálu v Podolí zřejmě přecenil svou fyzickou kondici a tak se málem utopil. V podstatě stejný obraz možné tragédie byl i v Hostavicích, kde tonoucímu muži přispěchavší zdravotníci zachránili po vytažení z vody život.

Opět sehrála roli i neopatrnost mimo metropoli záchranáři zasahovali o osmadvacetiletého muže. Ten si po skoku do vody o jakýsi pod hladinou ukrytý předmět vážně poranil páteř a byl transportován na traumatologické oddělení do střešovické vojenské nemocnice.

Senioři by měli vycházet brzy ráno či v podvečer

„V těchto teplých dnech hrozí především dehydratace organismu. Například starší lidé už tolik nepociťují úbytek tekutin v těle, což je plíživé nebezpečí vedoucí až ke kolapsu. Což ale neznamená, že právě z těchto příčin nemůže zkolabovat i mladší ročník," upozorňuje Václav Beneš, obvodní lékař z Prahy 8.

V klidu a stínu lékař doporučuje vypít dva litry tekutin, při námaze na slunci čtyři a víc. „Meteorologové opět předpověděli teploty přesahující třicítku. Zejména starší lidé a kardiaci by měli vycházet ze svých domovů až v podvečer, anebo časně ráno, dokud je chladno," upozorňuje Václav Beneš.

Alkohol v žízni neposlouží

Jenomže není pití jako pití. Někdo si ho dopřeje až příliš, zejména když se jedná o alkohol. Ve vysokých letních teplotách také velmi rychle v těle působí a k úrazu není nikdy daleko. Až potud v pořádku, pokud není ošetřovaný jedinec agresívní. A že někteří opravdu jsou. Pražská záchranná služba proto stále častěji řeší situace, kdy agresivní opilec zraní člena posádky.

Statistiky již o těchto případech hovoří přímo neúprosně 14 napadených záchranářů, z toho zranění čtyř z nich si vyžádala pracovní neschopnost. V roce 2011 bylo napadeno 5 záchranářů. Od té doby tyto případy již pouze přibývají.

Zákeřný plyn

Je zde ale další skryté, o to zákeřnější nebezpečí oxid uhelnatý, unikající z plynových průtokových ohřívačů. Horké počasí brání lepšímu odtahu komínů. V Praze se v minulých dnech takto přiotrávila mladá žena v Navrátilově ulici. Naštěstí si ještě stihla přivolat pomoc.

Štěstí v neštěstí mělo v loňském roce ze stejných příčin i osm lidí najednou v ulici U Střešovických hřišť. Tři policejní hlídky hned po příjezdu vběhly do domu k evakuaci všech přítomných. Čtyři z nich záchranáři převezli do standardních nemocničních zařízení, těhotnou ženu a tři malé děti dokonce do zdravotnického zařízení v Kladně, které je vybaveno takzvanou barokomorou.

Při zákroku se nadýchali zplodinami i dva policisté, kterým k rekonvalescenci postačilo chvilkové nadýchání kyslíku přímo na místě.

Téměř jednou tolik, tedy 15 lidí neuniklo zákeřnému oxidu uhelnatému ani letos. V první polovině června patnáct převážně mladých lidí skončilo v Praze v nemocnici poté, co se otrávili při používání plynového průtokového ohřívače. Dva z nich záchranáři museli oživovat.

Otravě napomůže i prudké slunce

Společenstvo kominíků každý rok registruje tyto otravy v souvislosti se špatným tahem komínu. Podle odborníků za normálních okolností jsou spaliny výrazně teplejší než venkovní vzduch a vztlaková síla je odvádí kouřovodem a komínem bezpečně do volného prostoru.

„Pokud ale střechu celý den rozpaluje prudké slunce, rychlost tohoto proudění se zpomaluje a v krajním případě vznikne na komínu dokonce jakýsi neviditelný špunt, který spaliny vůbec nepustí ven," upozorňuje Společenstvo kominíků.

Standardní víkend

Podle záchranářů se naštěstí neopakoval víkend z počátku června. Kvůli kolapsům z vedra se tak zvýšil počet výjezdů o rekordních třicet procent. „Jednalo se o případy dušnosti, stenokardie, tedy záchvatovité bolesti za hrudní kostí, poruchy srdečního rytmu, mdloby, kolapsové stavy, dehydratace, dekompenzace epileptiků a diabetiků," sdělila Klára Fikejzová, mluvčí pražských záchranářů.

Uplynulý víkend tak záchranáři co do zásahů hodnotí jako standardní.