Tragicky skončil před dvěma měsíci život nejznámějšího českého bezdomovce Miroslava Szamszeliho. Ten před rokem zachránil život odloženého chlapce v kontejneru. Magistrát se rozhodl jeho hrdinský čin ocenit. Muži, který žil dlouhá desetiletí na ulici, poskytl bydlení v azylovém domě.

Nešťastná náhoda

Obrovskou pozornost veřejnosti i médií ale Szamseli nezvládl. Nejprve vyskočil z okna azylového domu, poté napadl ošetřujícího lékaře v nemocnici. Bezdomovec byl nakonec hospitalizován v Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Tam však v polovině října zemřel. Deníku to v pondělípotvrdil ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý.

Podle jeho slov měl Szamseli kvůli léčbě narušený polykací reflex a nešťastnou náhodou se zadusil kouskem jídla. Zprávu přinesl jako první časopis Týden. „Událost se přihodila v sobotu 15. října, kdy se Miroslav Szamseli vrátil z vycházky. Při jídle mu zaskočil kousek salámu a udusil se. Každá smrt klienta je pro nás bolestná. Tento případ je pro nás o to horší, že pan Szamseli měl velkou šanci vrátit se zpět do života. Schizofrenie byla v té době již zaléčena.“

Změna byla příliš náhlá

Podle slov ředitele léčebny byla po dlouhých desetiletích tak obrovská životní změna stresující. „Miroslav Szamseli byl zvyklý na určitý způsob života. Neunesl velké životní změny. Zájem veřejnosti i médií. V kombinaci s duševním onemocněním to pro něj nebylo lehké zvládnout. V polovině října už byl ale schopen přijmout od života druhou šanci.“

O celé záležitosti je informován také pražský magistrát. „Dnes jsem se o této zprávě dozvěděl z médií a musím říct, že je mi to velmi líto. Je to bezpochyby nešťastná událost. Takové případy se ale bohužel, stávají. Ročně najde magistrát práci a ubytování 400 stovkám bezdomovců. Ne všem se ale podaří se ve společnosti uchytit,“ vysvětluje radní pro sociální a bytovou oblast Jiří Janeček (ODS).

Zachráněné dítě oslaví narozeniny

Zatímco život bezdomovce Szamseliho měl smutný konec, malému Vendelínovi se daří víc než dobře. Od 27. dubna má novou rodinu, která jej adoptovala a dala mu jiné jméno. „Zrovna na Mikuláše se na nás Vendelín byl podívat a daří se mu skvěle. Vyrostl, je z něj krásný chlapeček a 13. prosince oslaví své první narozeniny,“ prozradila ředitelka Kojeneckého ústavu Jaroslava Lukešová.

Nový domov nalezly i další děti. Malý Toníček, kterého matka odložila v srpnu tohoto roku v hloubětínské ubytovně a Adélka, jíž nalezli týden po malém Toníčkovi v babyboxu v Praze 9.