Pražští záchranáři zvou k Výstavišti, kde budou mít mezi 10. a 17. hodinou kamion Golem a sanitku. Tuhle techniku si bude možno prohlédnout. Připravena je i možnost vyzkoušet si „nanečisto" volání na záchrannou službu (a také roli dispečerky zdravotnického operačního střediska). Připomněla to Jana Poštová z centrály záchranné služby. „Také bude na místě probíhat výuka resuscitace," konstatovala.

SEBEOBRANĚ se pražští záchranáři dosud učili v rámci výcviku nováčků nebo při nahodilých kurzech. Nyní spustili novinku: komplexní cvičení k ochraně vlastního těla.
K tréninku sebeobrany si záchranáři přibrali kondiční cvičení

Středočeští záchranáři zvou na Kladno

Středočeští záchranáři zvou mezi 9. a 16. hodinou do Městského divadla v Kladně a do přilehlého parku. V divadle budou k vidění zábavné lekce první pomoci se záchranářem Markem Hylebrantem. Dopolední představení jsou určena pro předem vybrané školy; zájemci z řad veřejnosti mohou scénky nabízející poučení o pravidlech záchrany života a zdraví, přizpůsobené i pro ty nejmenší diváky, navštívit od 15. hodiny.

Po celý den se chystají ukázky resuscitace a první pomoci, prohlídky sanitních vozů i soutěže a malování s Kryštůfkem (což je postavička, již záchranáři používají jako svého maskota). Studenti z kladenských zdravotnických škol také nabídnou poučení o tom, kdy volat linku 155 – a jak si při tom správně počínat.

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.
Spousta obyvatel Prahy potřebuje pomoc i u středočeských sousedů

Někdy je rychlejší 155 než 112

Záchranáři svými akcemi chtějí nejen připomenout, že některé z operačních středisek v celé republice v průměru přijímá volání každých 15 sekund (a zhruba každou půlminutu z některé z více než 300 výjezdových základen skutečně vyráží sanitka na pomoc pacientovi), ale také informovat veřejnost, proč je někdy výhodnější dát přednost číslu 155 před tísňovou linkou 112.

Hovor věnovaný zdravotním obtížím se tak urychlí o čas, který by zabralo jeho přesměrování od hasičů (právě ti obsluhují číslo 112) ke zdravotníkům. Typickým příkladem jsou zdravotní komplikace v domácnostech nebo třeba nález člověka ležícího na ulici.

Motolské dny bez úrazu v parku Ladronka.
OBRAZEM: Děti se učily první pomoci

Záchranka pro chytré mobily leccos umí

Naopak mezinárodně známou stodvanáctku je na místě použít v případě potřeby zásahu různých složek záchranného systému – třeba když je třeba, aby lidi zraněné při dopravní nehodě přijeli vyprostit hasiči – nebo při komunikaci v cizím jazyce.

Zdravotníci by také rádi rozšířili povědomost o aplikaci Záchranka pro chytré mobily, jejíž funkce při svých akcích i předvedou: slouží nejen k snadnému přivolání sanitky (přičemž mobil automaticky odešle také přesné souřadnice daného místa), ale nabízí třeba i informace o pohotovostních službách lékařů i lékáren nebo rychlokurs první pomoci.