Od října do jara se chystají bezplatné odpolední a večerní kurzy v celkem 12 lokalitách – a to v „okresních městech" a k tomu ještě v Jesenici na Praze-západ a v Říčanech na Praze-východ. O tom jak si poradit třeba s těžkým úrazem provázeným masivním krvácením, infarktem nebo zástavou srdce či jak se pracuje s defibrilátory pro laické použití, jimiž jsou vybaveni nejen policisté a hasiči, ale jsou k dispozici třeba na některých sportovištích, odborníci ze záchranky vykládali zdravotnickým laikům i přímo v Praze.

V pondělí totiž ukázky kurzu první pomoci předváděli středočeským radním přímo v jejich zasedací místnosti v budově krajského úřadu na Smíchově.

I zkušení se mohou přiučit

„V dovednostech poskytnutí první pomoci proškolili krajské radní náměstek středočeské záchranné služby Jiří Knor a její vedoucí školitel Marek Hylebrant," připomněla Petra Effenbergerová z centrály Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje – s tím, že i na tříhodinových kurzech určených občanům budou k dispozici odborní školitelé se zkušenostmi z výuky.

Její šéf, ředitel Martin Houdek, připomněl, že nepůjde jen o oživování poznatků, které se jednou mohou hodit každému. „Zásady první pomoci procházejí jako všechny obory lidské činnosti vývojem, proto je nutné své znalosti rozšiřovat," poznamenal. „Nejde o žádné módní výstřelky, ale o kombinaci vědeckého poznání s mnohaletou praxí záchranářů – a je dobré tyto nové postupy znát," naznačil, že leccos nového se dozvědí i zkušení.