„Máme tu 370 figurantů převážně z řad studentů – z toho 60 maskovaných, tedy představujících zraněné,“ řekl Deníku za organizátory Lukáš Tajčman z pražské záchranky.
Ani když zoufale křičící žena dívku našla, zkrvavenou a na nosítkách, nenastal klid.

Cvičení Pražská 155.
OBRAZEM: Záchranáři neodpočívali ani v sobotu

Nácvik v metru byl prvním úkolem v rámci cvičení

„Nesmí dostat krev, slyšíte? Naše víra to zakazuje,“ tahala za rukáv jednoho zdravotníka po druhém. A objevovaly se i další kompilace. „Musím zpátky! Já tam mám pejska!“ dral se proti proudu lidí vycházejících z metra jeden z figurantů. Ne, tedy opravdu nebylo jediným úkolem co nejrychleji a nejlépe ošetřit větší počet zraněných…

Nácvik v metru byl prvním a nejrozsáhlejším úkolem v rámci cvičení Pražská 155. k němuž se do metropole sjeli záchranáři z celé republiky. V sobotu pak následovalo – již samostatně po jednotlivých posádkách – plnění úkolů vycházejících ze skutečných případů na stanovištích po celé Praze.

Cvičení krizové připravenosti Pražská 155.
V pražském metru se "střílelo". Pomáhali záchranáři z celé republiky

Nejhorší byla lokalizace

Třeba v planetáriu, v bývalém protiatomovém krytu, se záchranáři proměnili v dispečery. V týmu museli vyhodnotit rychle plynoucí řetězec osmi za sebou jdoucích tísňových volání – navíc jako v době před půlstoletím: pouze za pomoci tužky, bloku a papírové mapy. Úkolem bylo posoudit naléhavost konkrétních případů a vyslat na místo zásahu příslušné posádky; přitom týmy pracovaly se skutečným rozmístěním sil pražských záchranářů k sobotní osmé hodině ranní.

„Nejhorší byla lokalizace,“ řekla Deníku Jana Hozáková z Rumburka. Zorientovat se v hlavním městě prý pro posádku ze Šluknovského výběžku, kde největší město má asi 15 tisíc obyvatel, byl docela oříšek; pro neznalé opravdu není snadné v časovém presu zjistit, kde se nachází oblast Prahy 12. Zvládnout se ale vše podařilo perfektně! Včetně vyhodnocení kolapsu dívky v koupelně, kdy maminka volala záchranářům s tím, že se chce jen poradit.

Ilustrační foto.
Záchranáři ukážou, jak volat pomoc na lince 155

Další úkoly zavedly záchranáře ještě na řadu dalších míst 

Severočeši měli jasno: pacientku je třena vidět, a tak musí na místo vyjet zdravotnický tým. Bylo to velmi správné rozhodnutí, jak hned potvrdila Jana Poštová z organizačního štábu. „Právě tohle byl můj hovor,“ zmínila a zavzpomínala, jak žena žádající o radu vlastně upozornila na vážnou intoxikaci oxidem uhelnatým. „Holčička musela jít do barokomory,“ připomněla Poštová.

Další úkoly zavedly záchranáře ještě na řadu dalších míst hlavního města. Třeba do kolektoru nebo do areálu bývalé čistírny odpadních vod Bubenči. Tam zahajující týmy čekaly hned dva úkoly: bylo třeba zajistit pomoc podchlazené slečně – ale také zvládnout vylézt na mohutný komín. Není se tak čemu divit, jestliže dispečerskou úlohu v planetáriu Hozáková označila za „vysloveně odpočinkovou disciplínu“.

Vrtulník ZZS. Ilustrační foto.
Letečtí záchranáři v Praze a středu Čech řešili loni 550 případů

Nesoutěžní cvičení záchranářů z celé republiky se v metropoli uskutečnilo již popáté – a prozatím naposledy. Z P155 se nyní stává putovní akce určená ke zdokonalování práce zasahujících týmů i k hledání vylepšení záchranářských postupů, kterou postupně budou organizovat záchranáři v dalších krajích. Napřesrok se pořadatelství ujmou Liberečtí.