Letní prázdniny vcelku proto většina ředitelů prý rozhodně mít nebude. „Zřizovatel, což je Městská část Praha 8, právě finalizuje seznam oprav, které je nutné na škole udělat. Nebude toho málo, to říkám s plným vědomím toho, že kvůli rozsáhlé adaptaci nás třeba čeká poněkud komplikovanější začátek nového školního roku. Přesto věřím, že vše časově zvládneme," uvedl Ivo Mlejnecký, ředitel Základní školy v Burešově ulici v osmém pražském obvodu.

Starostí ho o prázdninách, jak řekl, čeká víc než dost výměna oken, dveří, oprava střechy a náprava škod, které děravá střecha způsobila. „Radnice nám vychází maximálně vstříc a náklady spojené s opravami odhaduji na zhruba 40 milionů korun," specifikoval Mlejnecký s tím, že do dalšího školního roku se samozřejmě opět těší. Je to jeho životní náplň a jedním dechem přiznává, že mu z kantorského týmu letos odchází několik kolegyň.

Dvě jsou již v důchodovém věku a jejich velkého profesního nasazení si velice vážím. Jiné učitelky odcházejí z vlastního rozhodnutí a to mi dál pochopitelně bez jejich svolení nepřísluší komentovat. Nicméně se do školy zase vrátí některé jiné kolegyně z mateřské dovolené. Takže tím ve sboru opět nastane, řekněme, početní rovnováha," vysvětlil ředitel Mlejnecký. Hlavní potěchu mu, podle jeho slov, způsobuje dobré fungování školy, erudice kantorů a především vědomostní výsledky některých žáků, kteří zvítězili v celopražském testu, jehož součástí byla například čtenářská gramotnost.

„Když víte, že kantorské snažení je opravdové a zpětná vazba to jen potvrzuje, pak jste schopen poprat se se všemi problémy, které naše školství má. Proto si velice vážím našeho učitelského týmu, který tuto profesi vnímá s plnou intenzitou ve výchově dalších generací, a ne že jen někam chodí do práce," doplnil ředitel základní školy.

Prázdniny ovšem platí i pro něho. Tak řečené sladké nicnedělání je v jeho případě prý jen pouhá iluze.

„Ano, nějakou menší pauzu si rovněž dopřeji, protože i kantor je člověk. Ale vzhledem k rozsáhlým opravám školy budu samozřejmě v budově často přítomen," uzavřel Ivo Mlejnecký.

Každý školní rok je u nás stále náročnější tolik úvodní postesk Martina Šmída, ředitele Základní školy T.G.,Masaryka v Holešovicích. Podle něj k tomuto postesku má víc než pádný důvod. Budova z roku 1925 už má z hlediska času leccos za sebou.

„Myslel jsem, že snad zkrachujeme, když mi na stole přistála faktura na 300 tisíc za odběr vody. Pak se zjistilo, že v zahradě praskla část starého potrubí, z něhož voda nepozorovaně odtékala kamsi do hlubin země," starostlivě pokyvoval hlavou ředitel. Podle jeho vyjádření mu klid na duši nepřidává ani fakt, že Městská část Prahy 7, při všem snažení, má omezený rozpočet, tudíž nedisponuje potřebnými financemi na všechny nutné opravy.

Sehnat dobrého kantora je problém

„Bojujeme kvůli penězům na všech frontách a tento školní rok to bylo téměř každodenně," dodal Martin Šmíd. Ani jeho učitelský tým do příštího školního roku nezůstává v původní sestavě. Jak ředitel zdůraznil, školu dělá hlavně kvalitní učitel. Adeptů je přitom údajně víc než dost, například z padesáti uchazečů jsou však schopní maximálně dva.

„Sehnat dobrého kantora je fakt problém. Nicméně i když nám jedna kolegyně odchází, další dvě přijdou. I za všech různých peripetií budeme v novém školním roce otevírat dvě první třídy a jednu přípravku pro předškoláky," řekl ředitel s jistou lítostí, neboť „jeho" kantoři jsou kvůli sešněrovanému rozpočtu stále nuceni pracovat za tarifní plat bez jediné koruny navíc.

Chybí peníze a zase jen peníze

Což je podle oslovených ředitelů stálý problém na drtivé většině pražských základních škol. A taky největší překážka v profesi pokračovat, zejména u mladých učitelů. Vystudovali s jistou ideou, končí s rozčarováním, že si kvůli nízkým příjmům nemohou dovolit ani založit rodinu. Tolik mnohokrát medializovaný postesk nejen z demonstrací pracovníků ve školství před Úřadem vlády z let minulých. V roce 2011 byl průměrný hrubý plat učitele základní školy 26 851 korun a střední školy 28 047 korun. Kantoři si tak v průměru vydělali o deset až 15 procent více, než je celonárodní průměr. „Na odměny se v naší škole už bohužel nedostává a to mně opravdu velice mrzí," dodal Martin Šmíd. V intencích nemilosrdných finančních úspor se prý budou odehrávat i letošní prázdninové opravy školy podle Martina Šmída se bude teprve pečlivě rozhodovat, kde a za kolik peněz se co v budově opraví. Už totiž vzniká seznam nejdůležitějších, lépe řečeno, nejnutnějších oprav. Po dohodě s radnicí sedmé městské části se pak s plánovanou adaptací začne. A neskončí údajně dřív, dokud škola nebude v dalším školním roce opět provozuschoná.

„Proto letní prázdniny tak mít v kuse rozhodně nebudu, velkou část mi jich ukrojí právě starost o budovu. Jistěže si taky nějaký ten den vyšetřím pro pobyt na chalupě. Že bych si odpočinout nepotřeboval se říct nedá," zakončil ředitel Šmíd. Nabízí se tedy otázka, zda bezmála stoletá škola v dalších letech bude vůbec ještě držet pohromadě. „Jsem přesvědčen, že vydrží dalších sto let. Věřím, že postupem času se objekt zase opraví do odpovídajícího stavu," neztrácí naději ředitel školy. Jak poznamenal, přes všechny starosti je jednou kantor a tím taky zůstane.