Deník již před časem informoval o petici, která vznikla na podporu jeho „přežití". Nově se za záchranu Lhotky otevřeně postavila také radnice „čtyřky".

Její vedení přiznává, že je doslova bombardováno množstvím apelů z řad rozhořčených občanů. Zároveň ale konstatuje, že pro Lhotku přímo nic udělat nemůže. „Jde totiž o to, že pozemek v roce 2005 koupila od státu soukromá společnost. Nikdy nebyl majetkem Prahy 4 ani hlavního města," vysvětluje mluvčí Prahy 4 Michal Sochor.

Jde o slovenskou firmu Eco-Investments, která má v plánu na březích nádrže postavit několik moderních bytovek.

Eco-Investments už pro nadcházející letní sezonu odmítl prodloužit nájemní smlouvu stávajícímu provozovateli koupaliště. Znamená to tedy, že přes veškeré protesty se lidé ve Lhotce letos nevykoupou.

„My přesto podporujeme snahy místních o zachování přírodního koupaliště," ujišťuje radní Prahy 4 Pavel Caldr. Sám prý inicioval zmíněnou petici. „Tuto je možné podepsat hned na několika místech. Konkrétně v základních školách Jitřní, Jílovská, Filosofská, v kulturním centru Novodvorská a také v informačním centru Jílovská. Jen během první hodiny po otevření podpisových archů se podařilo získat na padesát podpisů," sdělil mluvčí radnice.

„Musíme samozřejmě ctít soukromé vlastnictví, městská část navíc nemá žádnou zákonnou možnost, aby majitele přinutila k zachování provozu koupaliště. O to jsme jej tedy zatím alespoň požádali dopisem začátkem května, a chceme to zopakovat i na osobním jednání, které jsme sami iniciovali," doplnil Pavel Caldr.

Sochor zároveň připomněl, že podle platného územního plánu se pozemek nachází v rekreační oblasti, kde aktuálně nelze stavět.

„Případné budoucí výstavbě by tak musela předcházet změna územního plánu, který nově připravuje hlavní město Praha a platit by měl od roku 2015," zdůraznil mluvčí Prahy 4.

Obsahem petice Za záchranu koupaliště Lhotka je výzva všem potenciálně angažovaným subjektům k zachování koupaliště. Nastiňuje také možnosti řešení problému, například formou odkupu sporných pozemků za přijatelnou cenu do majetku města.

„V tom případě by nám však muselo finančně vypomoci také hlavní město Praha, protože takový odkup by byl v současné ekonomické realitě nad možnosti městské části," uzavřel Pavel Caldr.

Čtěte také: Oblíbené koupaliště v Praze 4 letos končí