Mc Crae vinu od počátku popíral. Také v dovolání zopakoval, že se činu nedopustil. Důkazy jsou podle obhajoby nepřesvědčivé. Prý se nepodařilo najisto prokázat, z jaké zbraně se střílelo. Pochybnosti podle obhajoby panují také o zákonnosti domovní prohlídky. Dovolání zmiňuje také další procesní chyby.

Podle Nejvyššího soudu ale Američan v dovolání pouze zopakoval shodné námitky, které uplatňoval v předchozím řízení. „Soudy obou stupňů se jimi opakovaně zabývaly a v odůvodněních svých rozhodnutí se s nimi velice pečlivě a přesvědčivě vypořádaly," stojí v usnesení, které vzešlo z listopadového neveřejného zasedání. Právní kvalifikace skutku je správná, uzavřel Nejvyšší soud.

Čtěte také: Soud potvrdil 16 let vězení pro střelce z tramvaje 22

Událost se stala loni v noci na 5. února na konečné zastávce tramvaje 22 v ulici Plk. Mráze. Řidič si po vystoupení cestujících všiml muže sedícího v přední části soupravy. Myslel, že spí, a chtěl ho vzbudit. Muž však měl střelnou ránu na hlavě, přivolaný lékař mu už nemohl pomoci.

Mc Crae údajně muže zastřelil proto, že na něj začal v baru Ještěrka pokřikovat a nadávat mu. Cizinec nejprve nereagoval, poté však muže sledoval na zastávku I. P. Pavlova a nastoupil s ním do tramvaje. Na konečné stanici pak kolem 01:10 muže zblízka zastřelil. Při domovní prohlídce nalezli policisté u Američana různé zbraně a náboje psané na jeho manželku Sylvii Salterovou.

Nejvyšší soud odmítl také dovolání Salterové, která na základě soudního rozhodnutí o zbraně přišla. Podle pražských soudů totiž dvě pistole, pušku a brokovnici špatně zabezpečila.