Statisícové částky, které investovali studenti a jejich rodiče do studií na soukromé vysoké škole, tak možná přijdou vniveč.

Sami vysokoškoláci přitom do středečního rána neměli o potížích školy ani ponětí. O rozhodnutí ministerstva školství se dozvěděli až z médií. Informoval o tom server Novinky.cz.

„O tom, co se tady děje, jsem se dozvěděla až od svého táty, který mi volal z Olomouce. Ptal se, jestli jdu doškoly a když jsem mu řekla, že ano, ptal se proč, když je zrušená. Od rána tu s námi o problému nikdo nemluvil. Dělá se tu, jako by se vlastně nic nestalo. A profesoři se navíc bojí vedení,“ řekla Deníku studentka, která si nepřála být jmenována.

Výuka běží dál

Samotný rektor školy Otakar Němec nepovažuje rozhodnutí ministerstva školství za definitivní. „Je předčasné předjímat, jak bude škola postupovat dále. Proti rozhodnutí ministerstva se chceme odvolat. Pak se uvidí, jak budeme postupovat dále. V tuto chvíli výuka běží dál.“

Podle Němce nebyli studenti o vzniklé situaci informováni, protože o problémech škola sama nevěděla. „O rozhodnutí ministerstva školství jsem se dozvěděl až z médií.“

Dvě školy v jedné budově

Znepokojeni jsou ale i studenti Vyšší odborné školy cestovního ruchu, která sídlí ve stejné budově jako vysoká škola. I ti zaplatili za svá studia nemalé částky. Podle vyjádření studentů jim navíc škola přislíbila možnost doplnit si na vysoké škole bakalářské vzdělání.

„O tom, co se děje na vysoké škole, nic nevíme a nemáme spolu nic společného. Pouze sídlíme ve stejné budově," řekla Deníku jedna ze zaměstnankyň vyšší odborné školy.

Na dotaz redaktorky, zda ve škole vyučují totožní pedagogové, odpověděla, že nikoliv.

Vazby existují

Rektor vysoké školy Otakar Němec už byl ale o něco sdílnější. „Jistá vazba tady existuje, ale já nemám přehled jaká. K této otázce se může vyjádřit pouze zakladatel školy. Někteří naši pedagogové skutečně učí i na vyšší odborné škole. Ne však v rozhodující mí­ře.“

Přitom právě personální zabezpečení profilujících předmětů zaměřených na cestovní ruch bylo podle ministerstva školství jedním z důvodu k odnětí akreditace.

Patnáct dní na odvolání

„Současný rektor VŠCRTS doc. Ing. Otakar Němec, CSc., který má vyučovat předmět management lidských zdrojů, působí v rozsahu 40 hodin na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze a dále působí v různých úvazcích na Vysoké škole finanční a správní, o.p.s., Vysoké škole ekonomie a managementu, o.p.s., a Vysoká škole manažerské informatiky a ekonomiky, a.s,“ prohlašuje ve své zprávě Ministerstvo školství.

Podle ministerstva má teď škola 15 dní, kdy může využít opravného prostředku a podat odvolání. Konečné slovo pak bude mít ministr školství.

Dle advokáta Tomáše Sokola by byl případný soudní spor mezi studenty školy a školou samotnou velmi složitou právní kauzou. „Záleželo by na mnoha dalších aspektech, zda to škola věděla dopředu, jaké studenti podepsali smlouvy, atd.“

První škola skončila loni

Pokud škola o akreditaci přijde, bude touž podruhé, kdy skončí nestátní vysoká škola. Loni ministerstvo odebralo souhlas Pražskému technologickému institutu. Škola neplnila akreditačný povinnost například tím, že jí chyběli odborníci coby kmenoví pedagogové. Studentům tu přednášeli externisté. Sedmdesáti šesti posluchačům našlo vedení novou školu, kde mohli ve výuce pokračovat.