Jedná se třeba o "odvetu" umělecké skupiny Ztohoven za čtvrteční happening na Pražském hradě, kde prezident Zeman demonstrativně spálil obří rudé trenky? "Tohle je výzva, aby lidi přestali bláznit, argumentovat spodním prádlem a věnovali se něčemu užitečnějšímu," prohlásila hlava státu.

Zdroj: Michaela Lišková, Pražský deník

Umělci před třemi lety v přestrojení za kominíky sundali standartu prezidenta České republiky a pověsili místo ní právě rudé spodní prádlo. "Standartu jsme rozstřihali na 1152 dílů, a symbolicky jsme je rozdali mezi lidi, jako výraz nutnosti decentralizace moci. Dva ze Ztohoven jsme stále v podmínce, jeden člen za podivných okolností zemřel po nehodě. Pravidelně nás zastavují a 'pouze' legitimují policisté v civilu. Soudkyně, která nás nakonec musela odsoudit, byla po našem případu čtyři měsíce v pracovní neschopnosti a prezident nakonec svolává novináře proto, aby před nimi rituálně tyto trenýrky spálil," rekaputiloval v sobotu na facebookovém profilu Roman Týc, člen Ztohoven.

Miloš Zeman pálí svoje trenýrky.
Zeman jako spalovač trenek pobavil i šokoval. Internet zaplavily parodie

"No posuďte sami, není tohle neuvěřitelnej příběh umění? Sám pan král strhne šaškovi čepici s rolničkama, a před poddanými ji rituálně pro výstrahu spálí za to, že o něm zpíval posměšnou písničku. Spálil ji, aby všichni viděli, jak může dopadnout každý, kdo se bude králi vysmívat. A šašek se dál směje, protože je 'blázen'," pokračuje Týc v dlouhé poznámce.

Úterní dílo by mohlo do činnosti skupiny Ztohoven "zapadat", proto redakce Pražského deníku kontaktovala Romana Týce, který pozdě odpoledne uvedl: "Dílo Ztohoven to není."

Akce "dvě nuly" se podobá také obřímu fialovému prostředníčku, kterým vyjádřil umělec David Černý v říjnu 2013 nespokojenost s chováním Miloše Zemana po prvním zvolení do prezidentského úřadu.

V Lumbeho zahradě v areálu Pražského hradu se konal 14. června brífing prezidenta Miloše Zemana (druhý zprava), při kterém prezident nechal spálit červené trenky s odkazem na skupinu Ztohoven, která je vyvěsila nad Pražským hradem na podzim roku 2015.
Zeman na brífinku spálil červené trenýrky. Testoval prý inteligenci novinářů

Podle serveru Idnes.cz však dvě nuly, které mohou symbolizovat například záchod, Černý nevytvořil a uvedl, že se ho někdo snaží napodobit. "O nulách na Vltavě nevím. Nemám ponětí, oč jde," uvedl pro Pražský deník Hugo Roldán z Povodí Vltavy.

Na nábřežích a mostech si "květinovou" instalaci, která je však nejspíš vyrobená z látky, přihlížející lidé fotili a mnoho z nich diskutovalo. Je to opravdu pokračování bizarní kauzy "spálené trenky"? Nebo recese? Odpověď možná bude nakonec trochu "nudná". Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková v rozhovoru pro Pražský deník sice také nedokázala říct, o co se jedná, ale uvažovala, že by mohlo jít o součást festivalu Sculpture Line, při němž se objevují v metropoli sochy a další umělecká díla. Jenže organizátoři tuto verzi později také dementovali.

V Praze i na dalších místech začíná festival soch Sculpture Line.
Sochy mezi námi. Začíná festival Sculpture Line

Celá věc se nakonec ukázala jako mnohem prozaičtější. Dvě nuly mají symbolizovat nový nealkoholický produkt pivovaru Heineken. "Dvě nuly pokryté tisícovkou speciálně vyrobených dekorací v podobě květů levandule a bobulí černého rybízu dosahovaly výšky až 7 metrů a byly umístěné na pontonu znázorňujícím plovoucí ostrov plný bylinek. Celková váha samotné konstrukce ‚Hrdých nul‘ převýšila 1,5 tuny a stála na pontonu vážícím celých 160 tun," informoval večer pivovar v tiskové zprávě.