Hned několik soudů

Málokdo si ale tuhle ceduli přečte. K soudu totiž někdo dorazí spíš jen sporadicky. Většinu účastníků se podařilo o nekonání hlavního líčení informovat. Nový termín ale ještě není znám – ten bude nařízen poté, co se členka trestního senátu uzdraví, avšak až po jednání s vrchním soudem. Je totiž třeba zjistit, kdy bude v jednací síni s potřebnou kapacitou volno. Tam přitom už 5. listopadu předstoupí před soudkyni mělnického okresního soudu Marcelu Buštovou dalších 24 lidí obviněných ve stejné kauze. A třetí proces, který je výsledkem zásahu proti údajným pachatelům pojistných podvodů v rámci policejní „akce Užovka", završené před čtyřmi roky, se chystá na 10. prosinec. Opět spadá do kompenetnce soudu pro Prahu-západ – tentokrát ale bude na lavici obžalovaných ještě více těsno. Původně zde figurovalo 54 obžalovaných, ale 11 osob bylo vyloučeno k samostatnému řízení.

Tanec milionů

Částky, které pachatelé krytí spolupracovníky v policejních uniformách neoprávněně získali, byly obrovské. Už před dvěma roky, kdy zdaleka ne vše ještě měli přesně vyčísleno a spočítáno, hovořili vyšetřovatelé o desítkách milionů korun. V době, kdy měla policejní inspekce zmapováno přes 200 skutků, operovali kriminalisté se škodou způsobenou pojišťovnám 29,4 milionu korun – ovšem s dodatkem, že zůstává rozpracováno několik desítek případů. Dokonce i pojišťovny nepřímo naznačovaly, že se jednalo o trestnou činnost v takovém rozsahu, že neoprávněně vyplacené pojistné plnění bylo jedním faktorů, které se podepsaly na navýšení sazeb pojistného!

Odhalení pojišťoven

Právě od pojišťoven vzešel jeden z podnětů k rozjetí rozsáhlé akce Užovka, zaměřené na zkoumání okolností nehod, které se v okolí Prahy staly především v letech 2004 – 2008. Tedy – staly se… Do hledáčku se dostaly havárie, které byly vyšetřovány policií a následně nahlášeny pojišťovnám. Výsledek? Masově docházelo k fingování havárií kvůli pojistným podvodům! Rozsáhlá kauza pak byla rozdělena do několika soudních jednání.

Pojišťovny si dělají statistiky, které velmi detailně sledují vývoj nahlášených nehod. Dlouhodobé sledování čísel může pomoci odhalit regiony, v nichž – řekněme to mírně – působí policisté, kteří věří slovům řidičů víc než vlastnímu vyšetřování. U vybraných bouraček také pojišťovny ze všech dostupných údajné o nehodě a o poškození vozidla provádějí počítačové simulace, jejichž úkolem je prověřit, zda se havárie mohla odehrát tak, jak uvádějí písemnosti. Počítač také pomůže zjistit, zda jedno nabourané auto nebylo použito opakovaně k nahlášení několika různých pojistných událostí.

Vlakové neštěstí

K tomu, že je na místě prověřit nejen velké množství bourajících řidičů, ale také činnost policistů, kteří jejich nehody vyšetřovali, přispěly zejména poznatky detektivů České pojišťovny a pojišťovny Allianz. Bezprostředním podnětem, který odstartoval rozsáhlé zkoumání, se pak staly poznatky získané v rámci šetření nehody rychlíku u Vraňan z 19. března roku 2007. Vlak jedoucí z Prahy do Děčína narazil na auto na přejezdu – přičemž se ukázalo, že zde byl v rámci pojistného podvodu nastražen vůz značky Audi s podvozkem poškozeným jinde. Protože si výpravčí neporozuměl s operačním důstojníkem policie, který ho telefonem žádal o zastavení provozu na trati (myslel, že je řeč o jiných kolejích a tím pádem i o jiném přejezdu), vlak do auta v plné rychlosti najel a vykolejil. Hlavního organizátora podvodu poslal Krajský soud v Praze již v roce 2008 na 10 let za mříže, ale odvolací senát pražského vrchního soudu mu trest za obecné ohrožení zmírnil na 4,5 roku.

Podvody kryté policisty

Akce Užovka, ve kterou vyústilo prověřování činnosti policistů v souvislosti s vlakovou nehodou u Vraňan a v jejímž rámci se vyšetřovatelé zaměřovali i na starší případy, odhalila činnost velmi rozvětvené skupiny pachatelů. Ti páchali pojistné podvody a s využitím takzvaných bílých koní vydávajících se za účastníky fingovaných nehod inkasovali peníze od pojišťoven. Někdejší Inspekce Policie ČR zmapovala více než 200 skutků, do nichž bylo podle slov Vladimíra Řepky z ministerstva vnitra namočeno 14 policistů ze služby dopravní policie středočeského krajského ředitelství. „Dále dva bývalí policisté, tři vojáci z útvarů v Klatovech a Jincích a 157 civilních osob," shrnul Řepka rozměry obludné kauzy. Korupčníky ale při předloňském ukončení prověrky nebylo třeba vysvlékat z uniforem. Podle slov někdejšího ředitele středočeské policie Václava Kučery se v hledáčku inspekce neocitl nikdo z jeho podřízených, kteří vy v té době ještě byli v aktivní službě. „Z těch 14 zmiňovaných policistů již bylo 13 v minulosti propuštěno; mezi nimi i skupina 11 dopraváků z Kladna, což byla mediálně hodně sledovaná kauza. Činný jako policista je pouze jediný z Prahy-venkov: Západ, ten je ale dlouhodobě postaven mimo službu," zdůraznil Kučera již v říjnu roku 2010.