Ze starého nádraží zůstala zachována původní odjezdová hala, pokladna, úschovna zavazadel a peron. Právě odsud bylo deportováno na smrt téměř 50.000 lidí. Jako zázemí železniční stanice už se objekt nevyužívá, podle organizátorů je jen souhrou náhod, že ještě nepodlehla asanaci developerů.

Společnost Památník ŠOA zde připravilo výstavu s názvem Kadiš podle starozákonní modlitby za zesnulé. Kadiš se jmenuje i plastika Aleše Veselého, která měla být před nádražní budovou instalována, ale kvůli současné povodňové situaci nebylo možné nadměrnou sochu přivést, řekl jeden z organizátorů Tomáš Staněk. Expozici doplní koncerty, vzdělávací projekty, diskuse, živá čtení a setkání s pamětníky.

„Krátkodobá expozice má zahájit budoucí řadu sezonních výstav," uvedl Staněk. Výstava Kadiš i s doprovodným programem potrvá do 18.června. Program najdou zájemci na webu pspbubny.cz.

Návštěvnická trasa bude začínat na místě někdejšího výstavního pavilonu Radiotrh, ze kterého byly v letech 1941 až 1945 vypravovány židovské transporty. Před dnešním Parkhotelem by měla vyrůst zvláštní plakátovací plocha s návrhy Veselého sochy plánované právě pro toto místo. Cesta od Parkhotelu k nádraží bude vyznačena obrazy v podobě praporů na sloupech pouličního osvětlení. Doplní je scénografie Xenie a Adama Hoffmeisterových a velkoplošné tisky se stručnou informací o výstavě. V nádražní budově si příchozí prohlédnou dobové jízdní řády s fragmenty z průkazových fotografií – oči lidí, kteří se z transportů nevrátili.

V nádražní hale budou i staré pultíky okolo okénka na výdej jízdenek s dobovým tiskem. Noviny budou mít titulní stránku z října a listopadu 1941, tedy z doby, kdy byly z Prahy vypraveny první židovské transporty. Obsah však bude aktuální a nabídne vzpomínky pamětníků, názory současníků a prezentaci záměru vybudování Památníku ŠOA na nádraží Bubny. Dohoda s vlastníkem objektu – Českými drahami, je podle Staňka před uzavřením.