S aktivitami, které centrum nabízí, se budou moci lidé seznámit 6. listopadu na takzvaném rodinném plechování. Děti se mohou těšit na novou hernu, hodiny žonglování a skateboardingu, pohádkové představení o vzniku Plechárny Dynastie Plechů nebo parkúr, kdy se děti učí překonávat překážky nejrůznějšími skoky. Na listopad je v plánu ještě vietnamské odpoledne a pouštění tradičních vietnamských papírových draků nebo vystoupení Kühnova dětského sboru.

„Nechceme omezit, co všechno budou návštěvníci v prostoru dělat. Zkrátka chceme, aby nezevlovali a čas trávili aktivně," popsal ředitel centra David Kašpar. V hale je proto vyznačených pět zón, které si mohou zájemci za drobný poplatek předem rezervovat a se zapůjčeným vybavením se poté rozhodnout, jestli si chtějí zkusit třeba basketbal, badminton, stolní fotbálek nebo ping-pong.

„Plechárna není zaměřena zdaleka jen na mladé lidi – nově připravujeme třeba zimní lekce tai-chi pro všechny generace nebo mezigenerační prosincový mikulášský běh kolem Plechárny pro celé rodiny," dodal Kašpar. V horním patře jsou také klubovny, kde se vyučuje angličtina a kurzy češtiny pro cizince.

Centrum vzniklo v jižní části sídliště poblíž skate parku a plánovaného městského parku. Kromě zázemí pro sportovní a kulturní aktivity nabízí i otevřenou verandu a prostory, které mohou využívat například neziskové organizace, kapely nebo umělci.

Na provoz Plechárny a program přispěla částkou 1,2 milionu příspěvková organizace Praha 14 kulturní, dalších 815.000 korun určených na revitalizaci prostoru a také třeba vznik komunitní zahrady u Plechárny dala Nadace OKD. Na příští rok navíc centrum žádá o pětimilionový příspěvek na zateplení a další rekonstrukci.