Do Obecního domu přišlo 3900 lidí, zhruba o čtyři stovky více než při loňské obdobné akci. Na prohlídku tradičního okruhu reprezentačními prostory v prvním patře se navzdory značnému zájmu příliš dlouhé fronty netvořily. „Vzhledem k tomu, že otvírací doba byla dlouhá (09:00–15:00), nikdo podle mě nečekal déle než patnáct minut. Nejvíce lidí dorazilo hned na začátku a pak ke konci, zhruba mezi tou jednou a třetí," řekla ČTK vedoucí kanceláře ředitele Žaneta Poláková.

Větší zájem než při květnovém dnu otevřených dveřích zaznamenali rovněž v Kramářově vile, kam přišlo 2500 návštěvníků. Před rezidencí ministerských předsedů se v závěru akce vytvořila taková fronta, že musel být konec otevírací doby původně plánovaný na 16:00 minimálně o hodinu prodloužen. „Lidé se hodně ptali na premiérský byt. Navíc byl do vily vrácen obraz Naděždy Kramářové, tak o něj se také zajímali," řekla vládní mluvčí Jana Jabůrková.

Otevřel se i Parlament

Zpřístupněny byly rovněž obě komory Parlamentu. Senát si přišlo prohlédnout 2800 lidí, také o něco více než při květnové akci. Největší zájem byl tradičně o Valdštejnský palác. Zhruba stovka lidí využila možnost setkat se s předsedou Senátu Milanem Štěchem, kterému mohli pokládat dotazy. „Otázky se týkaly hlavně přijímacího salonku, kde setkání probíhalo. Padaly také otázky na režim v Senátu, jeho procedury," uvedl vedoucí oddělení vnějších vztahů Tomáš Paták.

Do sídla Sněmovny zavítalo necelých 1160 lidí, což je srovnatelný počet s obdobnými akcemi v minulých letech. Ve skupinách po třiceti absolvovali prohlídku, která trvala zhruba půl hodiny.

Prostory rezidence pražského primátora na Mariánském náměstí si prohlédla do 16:00 více než tisícovka návštěvníků a další v té době na vstup ještě čekali. V rezidenci vyzdobené ve stylu art deco se role průvodce na část dne ujal i současný primátor Tomáš Hudeček. „Jsme otevřený úřad, a proto alespoň v tento významný den chceme občanům zpřístupnit i zajímavé prostory, kam se po zbytek roku běžně nedostanou. Já sám jsem si roli hostitele a průvodce velmi užil a věřím, že i pro návštěvníky to byl příjemný zážitek," uvedl.